De komende tijd delen we onze visie op teamsamenstelling en talentontwikkeling. Daarmee bieden we verenigingen een handreiking op dit veelzijdige en soms lastige onderwerp. Deze week hebben we het opnieuw over selecteren. Waar het eerder al ging over selecteren bij jonge kinderen, focussen we ons nu op de groep van 12 jaar en ouder.
Vanaf 12 jaar worden sommige kinderen wat prestatiegerichter, terwijl andere meer recreatief willen sporten. Presteren kan vanaf 12 jaar dan ook een rol gaan spelen bij het indelen van de teams. De vraag is alleen: wat zijn de kwaliteitscriteria die je gaat gebruiken bij het selecteren?
Het specifiek benoemen hiervan is lastig, want iedereen gebruikt andere criteria bij het selecteren. Als vereniging kun je hier echter wel in een bepaalde mate sturing aangeven door het opstellen van beleid. Wat wil je als vereniging? Ligt de focus op scorende spelers, of gaat het in een team om balans tussen sterke aanvallers en verdedigers. Krijgen ervaren spelers de voorkeur, geef je jonge spelers een kans of zoek je een mix in de samenstelling? En kijk je bij deze keuzes vooral naar de korte termijn of juist de lange termijn? Deze vragen kan elke vereniging voor zichzelf beantwoorden.
Als KNKV hebben we hierin wel één duidelijk uitgangspunt. We moedigen verenigingen aan om hun spelers zo breed mogelijk op te leiden. We willen dat korfballers een zo groot mogelijk palet aan vaardigheden aangeboden krijgen, omdat ze zich daarmee (motorisch) breed ontwikkelen. Het gaat er immers niet alleen om dat spelers goed kunnen schieten. Ook het vrijpassen van medespelers is bijvoorbeeld van belang, en het durven nemen van beslissingen.
Wil je meer weten over dit onderwerp en over onze visie op teamsamenstelling en talentontwikkeling? Je vindt de visie hier.
Foto: Gert Jan Boon