Skip to the main content

Technisch beleid

Trainers

Een technisch beleid is de basis van hoe er gekorfbald en verenigd wordt binnen een vereniging. Om verenigingen te ondersteunen bij het opbouwen van een korfbaltechnisch beleidsplan heeft het KNKV een bouwplan voor technisch beleid ontwikkeld. Dit bouwplan is een tool om een sterk technisch beleid op te bouwen en biedt advies, zet aan tot reflecteren en bevat tips.

Wat hoort er in een technisch beleidsplan te staan? Waar begin je als je een technisch beleidsplan gaat opbouwen? Hoe vertaal je je visie op korfbal naar beleid? Hoe kun je kernwaarden van je vereniging vertalen naar beleid? In het bouwplan worden de onderwerpen kernwaarden, ambities en doelen, visie op korfbal, opleidingen, werving, teamsamenstelling en talentherkenning behandeld.

Hoe kun je talent ontwikkelen en kinderen plezier laten beleven?

Visie
Het is belangrijk om te werken vanuit een visie. De visie kan gezien worden als de bril waardoor je naar verschillende elementen kijkt. Op die manier kun je een goede manier van trainen en coachen aanreiken. Het KNKV heeft een visie die onder te verdelen is in een visie op leren en een visie op korfbal.

Visie op leren
In de visie van het KNKV kunnen korfballers zich het meest efficiënt ontwikkelen in een korfbalrijke omgeving. Het is belangrijk dat spelers leren door te ervaren. De trainer kan door de keuze van de oefenvormen, gewenst korfbalgedrag oproepen. Korfballers leren impliciet het korfbal beter te spelen (Beek, 2011). In de visie van het KNKV is het ook belangrijk dat spelers bewust korfbal leren spelen. Een trainer kan dat stimuleren door vragend les te geven. Succesbeleving staat centraal. Succes stimuleert en bevordert het leren.

Visie op korfbal
Korfbal is een spel van interactie. Dit houdt in dat er altijd met tegenstander wordt gespeeld. Het handelen van spelers ontstaat doordat wordt ingespeeld op de tegenstander. Hoe meer weerstand de tegenstander geeft, hoe moeilijker het wordt om de oefenvorm goed uit te voeren. Dit beïnvloedt het leerproces. Door de weerstand van de tegenstander ontstaat er een situatie om een doelpunt te maken, vrij te lopen, een assist te geven en/of in balbezit te blijven. Dit noemen we de korfbalacties. Tijdens de training staat de wedstrijdsituatie centraal.

De korfbalacties worden onderverdeeld in vier aanvallende en vier verdedigende thema’s:
1. (voorkomen van) schieten
2. (voorkomen van) vrijlopen om te schieten
3. (voorkomen van) vrijpassen om te schieten
4. in balbezit blijven (komen)

De visie op leren en op korfbal zorgt ervoor dat er op dezelfde manier gedacht wordt over de oefenstof, de manier van coachen en de omgang met de spelers en betrokkenen.

Aan de slag met het bouwplan

Het bouwplan voor technisch beleid kan je helpen bij het opbouwen van jouw technische beleidsplan. Je vindt het bouwplan hier.

 

Teamsamenstelling en selecteren

Teamsamenstelling en selecteren is onderdeel van technisch beleid. Uit onderzoek blijkt dat het indelen van teams op basis van plezier bijdraagt aan ledenbehoud en toch wordt er vaak ingedeeld op basis van niveau. Op basis van welke waardes kunnen we teams indelen bij de jeugd? Hoe kijken verenigingen hiernaar en waar lopen zij in de praktijk tegen aan? Hierover vertellen Dolf Nijbroek (korfbaladviseur KNKV), Carlo de Vries (korfbaladviseur KNKV), Margot Schilp (KZ/Thermo4U) en Thom Heuvelink (ASVD) meer tijdens het korfbalcongres. Je kunt de workshop terugkijken op YouTube of via onderstaande video.

Best practice

 

 

Meest bekeken artikelen

Maatschappelijke Dienst Tijd Sport
Vrijwilligers
Maatschappelijke Dienst Tijd Sport
Voor verenigingen die jongeren willen betrekken en willen investeren in de bestuurders, coördinatoren, trainers en coaches van de toekomst is het project Maatschappelijke Dienst Tijd Sport (MDT Sport) interessant. Bij dit project begeleid je jongeren bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten terwijl zij zich inzetten als vrijwilliger voor je vereniging. Als je als […]
Lees meer
Talentontwikkeling
Talentontwikkeling Trainers
Talentontwikkeling
Het opleidingstraject van talentherkenning en talentontwikkeling maakt het mogelijk dat talenten zich maximaal ontwikkelen en dat de nationale selecties de absolute nummer één status van de wereld kunnen behouden.
Lees meer
Arbitrale opleidingen
Arbitrage Opleidingen
Arbitrale opleidingen
Om ervoor te zorgen dat elke wedstrijd een begeleide en opgeleide scheidsrechter heeft in een sociaal veilige sportomgeving hebben wij een aantal arbitrale opleidingen. Welke dit zijn lees je hier.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download