Het KNKV helpt korfbalverenigingen om toekomstbestendige en sterke gemeenschappen te vormen door gebruik te maken van hun directe omgeving – het zogenaamde ‘ecosysteem’. Binnen het project ‘Verenigingen en hun ecosysteem’ ondersteunen we verenigingen bij het onderhouden van waardevolle samenwerkingen met lokale organisaties en partijen. Dit zorgt voor nieuwe kansen op het gebied van ledenbinding, maatschappelijke impact en een duurzame band met de omgeving. Sportclub Loosbroek, uit het gelijknamige Brabantse dorp, is hier een mooi voorbeeld van.
Sportclub Loosbroek is een omnisportvereniging die ontstaan is uit een fusie van voetbalclub WHV, korfbalvereniging Korloo en tennisclub TCL en heeft zich de afgelopen periode ontwikkeld tot een sterke en open gemeenschap. De club maakt actief gebruik van het ecosysteem en zet zich in om sport, ontmoeting en maatschappelijke initiatieven met elkaar te verbinden. Met een centrale rol in het dorp en een breed scala aan samenwerkingen laat Sportclub Loosbroek zien hoe het ecosysteem een vereniging kan versterken en verbinden.
Van visie naar praktijk
Al in 2016/2017 begon Korloo de samenwerking met WHV en de tennisclub. De verenigingen zagen dit als een kans om zich lokaal te versterken en daarmee werd de basis gelegd voor de toekomstige fusie. In plaats van aansluiting te zoeken bij omliggende korfbalverenigingen, koos Korloo bewust voor deze duurzame samenwerking in het dorp zelf, waarmee de club een duidelijke focus op lokaal sportaanbod en behoud van de eigen identiteit liet zien.
De fusie bracht niet alleen een nieuwe naam, maar ook veel nieuwe samenwerkingen met zich mee. Zo zijn er banden opgebouwd met lokale sportverenigingen, de basisschool, en zelfs met organisaties als de ouderenbond (KBO). “Ons ecosysteem benutten we door breed samen te werken binnen de gemeente. We zien bijvoorbeeld dat de herinrichting van het sportpark en de aanleg van tennisbanen ons gezamenlijk sportaanbod versterken”, vertelt Marieke de Wit, bestuurslid van Sportclub Loosbroek. “Naast de samenwerking met lokale verenigingen, richten we ons ook op samenwerking met sponsoren. Samen met Lunenburg Events en More organiseren we bijvoorbeeld het jaarlijkse festival ‘Hoken en Hakselen’, waarbij wij als sportvereniging met vrijwilligers een camping exploiteren voor de festivalgangers.”
Groei en binding
De actieve samenwerking heeft geleid tot een fusie. “En die heeft een impuls gegeven aan bestaande samenwerkingen, maar heeft ook nieuwe samenwerkingen opgeleverd”, zegt Marieke. Het vernieuwde sportpark en de fris ontworpen tenues trokken direct sponsoren en vrijwilligers aan. “Vijftien nieuwe barvrijwilligers voegden zich toe, en binnen enkele weken waren alle tenuesponsoren voor de 23 teams vastgelegd”, vertelt Marieke enthousiast. “En door de nieuwe tennisbanen kenden ook de ledenaantallen een aanzienlijke groei. Dit waren voor een deel al voetballende of korfballende leden, maar het trok ook nieuwe leden die nog niet aan de vereniging verbonden waren.”
Samen de uitdagingen aangaan
Het KNKV speelde een belangrijke rol in het fusieproces. “Eerder was er al wel contact gelegd met de gemeente, maar die gesprekken liepen steeds vast. Verenigingsadviseur Fedde Boersma ondersteunde met procesbegeleiding, bracht ons in contact met andere clubs en wees ons op subsidiemogelijkheden bij NOC*NSF en andere bonden. Deze ondersteuning hielp ons op dat moment erg vooruit”, geeft Marieke aan.
Het fusieproces bracht ook uitdagingen met zich mee, zoals het behoud van de unieke clubculturen. “Aanvankelijk werd er nog gedacht in ‘wij’ en ‘zij’, maar door zorgvuldig te werk te gaan en open te communiceren, groeide het vertrouwen in de nieuwe structuur”, legt Marieke uit. “Ook de samenwerking met de gemeente verliep niet altijd soepel, maar dankzij geduld en inzet van vrijwilligers hebben we uiteindelijk de herinrichting van het sportpark weten te realiseren.”
Een bron van inspiratie
Sportclub Loosbroek blijft actief zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen het ecosysteem. Ze onderzoeken nu een intensievere samenwerking met de basisschool en de BSO en verkennen kansen met lokale verenigingen zoals de wielerclub. “Nieuwe sporten of activiteiten zien wij niet als concurrentie, maar juist als kans om de banden verder te versterken”, aldus Marieke. Samenwerken binnen het ecosysteem blijkt voor Sportclub Loosbroek niet alleen een bron van succes, maar ook een bron van inspiratie om te blijven verbinden.
Aan de slag met je ecosysteem
Vrijwel elke partij of organisatie in de omgeving van jouw vereniging biedt kansen. Ben je benieuwd welke kansen er in jouw ecosysteem zijn? Plan dan een online adviesgesprek met jouw verenigingsadviseur in. In een half uur maken jullie samen een omgevingsscan. Ga voor meer informatie naar www.knkv.nl/ecosysteem.