Skip to the main content

Setup voor livestream

Op deze pagina vind je de benodigdheden en de minimale setup voor een (eenvoudige) livestream. De informatie in onderstaand stappenplan is afkomstig van de samenwerkende livestreamcrews van de Korfbal Leagueverenigingen. Een toelichting van KNKV-partner Marxman Advocaten over de privacykant van live streamen lees je hier.

Op deze pagina vind je de benodigdheden en de minimale setup voor een (eenvoudige) livestream. De informatie in onderstaand stappenplan is afkomstig van de samenwerkende livestreamcrews van de Korfbal Leagueverenigingen. Een toelichting van KNKV-partner Marxman Advocaten over de privacykant van live streamen lees je hier.

Internet

Je hebt een verbinding nodig met internet via een ISP (Internet Service Provider). Die levert een router om de verbinding met het internet te maken.

Maak verbinding met een kabel, dus niet via de wifi.

Ga naar www.speedtest.com en voer de test uit.

Noteer de uitkomsten van de speedtest.

Daarbij is de upload-speed het belangrijkst. Voor een stream in 720 (net onder HD) is een uploadspeed van 1,5 Mbit vereist. Voor 1920 (Full HD) is een uploadspeed van ten minste 3,5 Mbit vereist.

Zijn de waardes lager of net genoeg, dan zul je zogenoemde framedrops (haperingen) krijgen. Een goede uploadspeed is dus een vereiste.

PC

Minimaal heb je nodig: een I5 met ten minste twee Cores, een snelheid van 3Ghz, 8GB aan werkgeheugen, een USB 3-poort en een Windows 10-installatie. Verder heb je ook een grafische kaart met ten minste 2 GB aan onboard-geheugen nodig.

Regiesoftware

Ga naar www.vmix.com (of naar een andere aanbieder van regiesoftware) en download de proefversie, die zestig dagen geldig is. Daarna is de Basic HD-versie van 60 dollar – ongeveer 50 euro, ex btw – voldoende voor een eenvoudige stream.

YouTube

Je kanaal dient geverifieerd te zijn, anders is uitzenden via YouTube niet mogelijk. Kijk Op YouTube of je vereniging al een kanaal heeft, vraag de logingegevens op en zorg dat je het e-mailadres of telefoonnummer waar het kanaal ooit mee geverifieerd is bij de hand hebt. Je hebt het (meestal) nodig om voor het eerst in te loggen.

Heb je nog geen kanaal, maak er één aan en doorloop de verificatieprocedure. Daarna duurt het 24 uur voordat je kan live streamen.

Camera

Elke camera met een Full HDMI-uitgang (1920*1080) is goed. Zet je camera op een standaard.

Capture

Voordat je je camera kan gebruiken heb je een capture device nodig. Tegenwoordig zijn daar vele USB3-oplossingen voor. De meest gebruikte, en redelijk goedkoop, is de Elgato CamLink. Uiteraard heb je ook een HDMI-kabel nodig.

Globale werking opzetten stream

Sluit de apparatuur zoals hiervoor beschreven aan. Installeer vMix (of een ander softwareprogramma) en maak gebruik van de proefversie of registreer de Basis HD-versie. Start vMix. Ga naar ‘Add Input’, ga naar ‘Camera’:

Zoek in het dropdown menu naar het capture device en selecteer het. Daarna is het afhankelijk van de kwaliteit en outputsettings van de camera welke settings je moet selecteren. Dat is moeilijk hier te beschrijven maar de Helpfile – het ? rechtsboven – in vMix brengt je de meeste informatie.

Ben je klaar, klik dan ‘OK’ en als het goed is zie je de camera (met het beeld) in de input balk staan. Klik erop en hij komt in het linkerscherm (de zogenaamde preview), gebruik de toetsen tussen het linker en rechter scherm om een keuze te maken hoe je het beeld in het ‘live’-scherm te krijgen.

Ga vervolgens naar de YouTube Creator en maak een livestream aan. Hou hierbij rekening dat je voor de optie ‘externe regie’ kiest. Noteer de gegevens die je stream krijgt.

Klik vervolgens op het ‘clogwheel’ naast de ‘streambutton’ in vMix. De streamoptiebox opent. Vul daar de gegevens die je uit YouTube hebt gekregen in en klik op ‘Start stream’.

Als het goed is zie je in het YouTube-live-event nu het beeld van je camera verschijnen en je ziet ook de status van je stream. Klik nu op ‘Stream starten in YouTube’ en je bent live.