Elke sporter een competente trainer/coach en elke wedstrijd een competente scheidsrechter in een sociaal veilige sportomgeving, gecreëerd door competente (sport)bestuurders. Dat is hoe we sport in Nederland willen organiseren.
Uitgaande van bovenstaande willen we ervoor zorgen dat zo veel mogelijk teams getraind en gecoacht worden door gecertificeerde trainers en coaches. We hebben daar een aantal opleidingen voor. De KT2, KT3 en KT4 zijn opleidingen voor trainers. Voor beginnende trainers of bijvoorbeeld ouders die training gaan geven is er een clinic beschikbaar: ‘Training geven: de basics’. Daarnaast bieden we de opleiding ‘Trainersbegeleiding’ aan, waarbij je wordt opgeleid tot trainersbegeleider.
Training geven: de basics
Deze trainingsavond/clinic is bedoeld voor een diverse doelgroep. Denk hierbij aan ouders, jeugdkorfballers die beginnen met training geven of aan oudere trainers die zich willen laten inspireren. De clinic is dan ook laagdrempelig en eenvoudig te begrijpen voor iedereen! Tijdens deze clinic worden de belangrijkste facetten van korfbal belicht, zodat de deelnemers een aantal tips en handvaten krijgen om in de praktijk mee aan de slag te kunnen gaan. Alle oefeningen zijn gericht op training geven aan de jeugd. Plezier en succesbeleving van je spelers in het korfbal staan centraal.
We bieden de Basics aan via het Sportakkoord. Voor deze opleiding is een financiële ondersteuning vanuit het lokale sportakkoord mogelijk. Neem vooraf contact op met een verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of het KNKV. Ook kun je contact opnemen met de adviseur lokale sport in jouw gemeente via info@adviseurlokalesport.nl.
Korfbaltrainer 2 (KT2)
We bieden de KT2 aan via het Sportakkoord. Voor deze opleiding is een financiële ondersteuning vanuit het lokale sportakkoord mogelijk. Neem vooraf contact op met een verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of het KNKV. Ook kun je contact opnemen met de adviseur lokale sport in jouw gemeente via info@adviseurlokalesport.nl. Wanneer dit niet mogelijk is kan de vereniging zich aanmelden via onze aanmeld pagina. Kosten zijn dan volledig voor rekening van de vereniging.
Deze opleiding heeft als kern het lesgeven (didactiek). Lesgeven is de basis om inhoud (korfbalvaardigheden) over te kunnen brengen. In de opleiding wordt ook enige aandacht besteed aan het coachen. Deze opleiding is vooral praktijkgericht, er wordt veel gewerkt met beelden! De cursisten maken tijdens de opleiding gebruik van Spelenderwijs Verbeteren.
Korfbaltrainer 3 (KT3)
In deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan het proces van ‘analyse naar oefenstof’. Kennis van korfbal, van training en van korfballers komt aan bod. Coaching, met als kern gespreksvoering, wordt behandeld. De KT3 leidt de cursist ook op tot Praktijkbegeleider voor het niveau van KorfbalTrainer 2. KT3 is een praktijkgerichte opleiding. Tijdens de opleiding maken de cursisten gebruik van Spelenderwijs Verbeteren en Team TV.
Korfbaltrainer 4 (KT4)
Alle aspecten van het trainersvak worden in deze opleiding verder en dieper uitgewerkt. De opleiding bestaat uit een deel theorie en praktijk. De cursus wordt begeleid door de mastercoach van het KNKV, stage docenten en experts uit de sport. De KT4 leidt de cursist ook op tot Praktijkbegeleider of trainersbegeleider. Voor alle drie de opleidingen geldt: de cursist is verplicht in het jaar van de cursus structureel een ploeg te trainen, de cursist wordt ondersteund door een Praktijkbegeleider (PB) en de cursist is lid van het KNKV.
Trainersbegeleiding
Elke trainer of coach daagt sporters uit tot sportieve prestaties. Maar hoe pakt hij/zij dat aan? De trainersbegeleider helpt de trainers bij het ontwikkelen en versterken van hun pedagogische- en inhoudelijke vaardigheden. Kiest een sportvereniging voor het werken met trainersbegeleiders, dan kiest ze voor aandacht en waardering voor hun trainers. Trainersbegeleiding draagt bij aan een positieve sportcultuur.
Veelzijdig Bewegen clinic
De Veelzijdig Bewegen clinic is speciaal voor Kangoeroe-trainers, trainers van de jongste jeugd. Met de clinic Veelzijdig Bewegen leren (toekomstige) trainers van de Kangoeroes op verantwoorde wijze de juiste oefenstof aan te bieden op een speelse en zeer gevarieerde manier. Voor deze clinic is een financiële ondersteuning vanuit het lokale sportakkoord mogelijk. Neem vooraf contact op met een verenigingsondersteuner vanuit de gemeente of het KNKV. Ook kun je contact opnemen met de adviseur lokale sport in jouw gemeente via info@adviseurlokalesport.nl.
Scholing tot schooltrainer
Een opleiding voor personen die schoolkorfballessen (gaan) geven. Schoolkorfballessen geven is niet hetzelfde als training geven aan een korfbalteam. Niet alleen door niveauverschillen, maar ook door het verschil in dynamiek. Deze scholing leidt je op tot SchoolTrainer, primair gericht op lessen korfbal op de basisschool en andere schoolkorfbalactiviteiten.
Academie voor Sportkader (ASK)
De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom willen we er samen met verenigingen voor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Om dit te ondersteunen zijn diverse scholingsmodules voor trainers, coaches, bestuurders en begeleiders. Op de site van de Academie voor Sportkader vind je een overzicht van alle bijscholingen.
Sportopleidingen.nl
Op de site Sportopleidingen.nl vind je een volledige scholingsaanbod voor trainers, coaches, scheidsrechters, juryleden, vrijwilligers, opleiders en bestuurders vanuit NOC*NSF, Academie voor Sportkader, diverse sportbonden en commerciële partijen bij elkaar.
Gratis VOG-regeling voor korfbalverenigingen
Voor de meeste KNKV-opleidingen is het voor deelnemers verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te hebben. Een VOG is een door de overheid erkend bewijs van goed gedrag. Vrijwilligers van korfbalverenigingen kunnen gratis een VOG aanvragen. Wil je dat de vrijwilligers van jouw vereniging een gratis VOG kunnen aanvragen? Meld je vereniging dan aan via gratisvog.nl. Alle informatie over hoe dit werkt, vind je hier.