Skip to the main content

Project ‘Verenigingen en hun ecosysteem’

Best practice Strategische projecten Verenigingsservice

Om als vereniging vitaal en toekomstbestendig te worden of blijven, is het belangrijk om actief contact te onderhouden met je lokale omgeving (het ecosysteem). Deze omgeving zit namelijk vol met kansen, wat jouw vereniging veel kan brengen!

Adviesgesprek

Vrijwel elke partij of organisatie in de omgeving van jouw vereniging biedt kansen. Ben je benieuwd welke kansen er in jouw ecosysteem zijn? Plan dan een online adviesgesprek met jouw verenigingsadviseur in. In een half uur maken jullie samen een omgevingsscan.

Maak een afspraak

Project ‘Verenigingen en hun ecosysteem’

Binnen het project ‘Verenigingen en hun ecosysteem’, voortgekomen uit het ‘Strategisch Plan 2023+’, streven we naar zo veel mogelijk sterke en open verenigingen die in goed contact staan met partijen en organisaties in hun ecosysteem. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en een betere relatie met leden, buurt, gemeente en andere stakeholders. Hierdoor verbetert de ledenbinding, efficiëntie, maatschappelijke impact en de toekomstbestendigheid van de verenigingen.

Een sterke en open vereniging weet welke partijen zich in haar omgeving bevinden, wat deze partijen voor hen kunnen betekenen, wat deze partijen van hen verlangen en andersom. Dit leidt tot kansen voor iedereen, waardoor iedereen profiteert.

Tips
  • Breng in kaart welke partijen en organisaties in jouw ecosysteem zitten;
  • Breng in kaart met welke partijen je op dit moment wel en niet samenwerkt;
  • Breng in kaart wat elke partij of organisatie voor jouw vereniging kan betekenen;
  • Breng in kaart wat jouw vereniging voor elke partij of organisatie kan betekenen;
  • Ga met de partijen en organisatie het gesprek aan. Maak kennis, zoek naar gezamenlijke missies en doelen en kijk wat jullie concreet voor elkaar kunnen doen;
  • Nodig de partijen en organisaties uit bij een korfbalwedstrijd;
  • Onderhoud het contact.

Jouw verenigingsadviseur kan je tijdens het online adviesgesprek helpen met bovenstaande punten. Het adviesgesprek plan je via link hierboven.

Best practices

We kennen veel mooie voorbeelden van verenigingen die samenwerkingen met hun ecosysteem zijn aangegaan. Hieronder lees je hoe en wat dit heeft opgeleverd.

Een BSO bij de korfbalvereniging in Maassluis
In Maassluis opende BSO De Groene Korf onlangs haar deuren. Deze week is BSO De Groene Korf op het terrein van korfbalvereniging C.K.C. van start gegaan. Deze BSO ligt op het terrein van korfbalvereniging Maassluis, waardoor de kinderen volop kunnen bewegen en buitenspelen.  Lees hier meer.

Het nieuwkomersteam van MIA poseert vrolijk onder de korf. Het sportplezier straalt er vanaf.Het nieuwkomersteam bij MIA in Amersfoort
De Amersfoortse korfbalvereniging MIA heeft de handen ineengeslagen met het lokale taalcentrum. Dat heeft geresulteerd in een ‘nieuwkomersteam’, met spelers tussen 18 en 25 jaar die hun land hebben verlaten of zijn ontvlucht en nieuw zijn in Nederland. Spelers en trainers komen wekelijks op zaterdag samen om te trainen, te spelen en om met elkaar te praten. Lees hier meer.

Samenwerkende korfbalverenigingen in Dordrecht
In Dordrecht waait een vernieuwende wind in de korfbalwereld. De sport had de afgelopen jaren te maken met een teruglopend aantal korfballers en een gebrek aan samenwerking tussen de lokale verenigingen aan de gemeente. De vier korfbalclubs in Dordrecht, Oranje-Wit, DeetosSnel, Movado en Sporting Delta, hebben nu de handen ineengeslagen, met als doel het korfbalvuur in de stad weer aan te wakkeren. Ze worden daarbij ondersteund door het KNKV en de gemeente Dordrecht. Lees hier meer.

Het Rotterdamse WION is een ‘Sportplusvereniging’
Korfbalvereniging WION uit de Rotterdamse wijk Ommoord is sinds 2014 een Sportplusvereniging. Sportplusverenigingen benutten hun maatschappelijke functie ook voor de wijk. WION richt zich, net als alle Sportplusverenigingen, op verschillende doelgroepen op de thema’s gezondheid (KombiFit, Senioren Sportief), werk/re-integratie (Bewegen naar werk), participatie (Passend Korfbal) en onderwijs (schoolsportactiviteiten).  Lees hier meer.

Aan de slag?

Wil je aan de slag met jouw ecosysteem? Plan dan het adviesgesprek met jouw verenigingsadviseur! Heb je een vraag hierover maar wil je geen adviesgesprek? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan contact op met je verenigingsadviseur.

Meest bekeken artikelen

Meldpunt Veilige Sport KNKV
Sociaal veilige sport
Meldpunt Veilige Sport KNKV
Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Dat helpt niet alleen jou, maar ook dat helpt voorkomen dat zoiets mogelijk nog een keer gebeurt. Je kan het bijvoorbeeld terecht bij het bestuur of de vertrouwenscontactpersoon op de vereniging. Ook kun je terecht bij het […]
Lees meer
Trainersopleidingen
Opleidingen Trainers
Trainersopleidingen
Een competente trainer/coach creëert sportplezier en zorgt dat sporters zich goed kunnen ontwikkelen. Om dat te bereiken hebben wij een aantal trainersopleidingen. Welke dit zijn lees je hier.
Lees meer
RecreStars
Korfbalaanbod
RecreStars
Eén keer in de vier weken een vrijdagavond een toernooivorm 4-4 spelen, dat is wat RecreStars is! Het is een vorm van korfbal die minder intensief is dan het huidige competitie aanbod. Recreatief, minder frequent, flexibel, laagdrempelig en met name gericht op gezelligheid. 
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download