Skip to the main content

Project ‘Korfbal en inclusie’

Sociaal veilige sport Strategische projecten

Korfbal is een unieke sport met een sociaal karakter. Hiermee kan de korfbal community ook breder (inter)nationaal de maatschappij bewegen. Als KNKV kiezen we hierin één belangrijk overkoepelend thema: Gendergelijkheid & inclusie. Dit maatschappelijke thema zit in de kern van de korfbalsport. Het project ‘Korfbal en inclusie’ zet zich ervoor in om op dit thema het verschil te maken, zowel binnen het korfbal als in de maatschappij.

Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke termen binnen het project. Hieronder leggen we uit wat deze termen volgens ons betekenen.

De term diversiteit wordt gebruikt om aan te geven dat mensen op een reeks van zichtbare en onzichtbare kenmerken feitelijk van elkaar verschillen – denk bijvoorbeeld aan (culturele) achtergrond, beperking(en), gezondheid, gender, seksualiteit, religie, sociaaleconomische positie, opleidingsniveau, politieke voorkeur of leeftijd.  Bij diversiteit gaat het vooral om cijfers; hoeveel vrouwen zitten er bijvoorbeeld in het bestuur? Hoeveel culturele achtergronden zien we vertegenwoordigd in de arbiters?

Bij inclusie gaat het om het creëren van een omgeving waarin mensen een gevoel van connectie kunnen maken en zich persoonlijk welkom, geaccepteerd, gerespecteerd, opgenomen en gesteund voelen. Bij inclusie gaat dus om gevoel; voelen de vrouwen in het bestuur zich bijvoorbeeld gehoord en gesteund? Voelen arbiters van alle achtergronden zich thuis in de sport?

Doelstellingen

Het belangrijkste doel dat we hebben is dat iedereen zich welkom voelt in de korfbalsport. Verder is het stellen van kwantitatieve doelen lastig op dit onderwerp. Daarom focussen we op ambities, waarbij we inzetten op het maken van impact. Wel houden we de actuele cijfers in de gaten.

  • Het KNKV behoort tot de meest inclusieve sportbonden in Nederland
  • 100% van de mensen voelt zich welkom, veilig en geaccepteerd in de korfbalsport
  • Mannen en vrouwen zijn en voelen zich niet alleen op het veld gelijkwaardig, maar ook in functies als bestuurder, trainer en scheidsrechter
  • Als KNKV verhogen we blijvend het bewustzijn rondom thema’s als gendergelijkheid en diversiteit
Wat hebben we al gedaan?

Artikel in het KNKV Magazine
Om mensen bekend te maken met het project ‘Korfbal en inclusie’, verscheen er in juni 2023 een artikel over het project in het KNKV Magazine. Projectleider Marsha Riga legt in dit artikel uit wat het project precies inhoudt en hoe uiteindelijk de koppeling naar de verenigingen gemaakt gaat worden. Lees het artikel hier.

Vrouwelijke scheidsrechter in actie bij een veldwedstrijd
Foto: Helly Bonet

Scheidsrechtersavond voor vrouwen
Tijdens een scheidsrechtersavond speciaal voor vrouwen op 18 september 2023 gingen de twintig aanwezige vrouwen met elkaar in gesprek over onder andere de kwaliteiten van vrouwelijke scheidsrechters, de drempels die zij ervaren om door te groeien en de rol die het KNKV kan spelen bij hun doorontwikkeling. Onder hen waren de vier ambassadeurs voor meer vrouwelijke scheidsrechters: Agnes de Boer, Diana Boogaard, Wietske Jongbloed en Mireille van Zoggel-Foolen, de vier hoogst fluitende vrouwen in de Nederlandse korfbalcompetitie. (Lees meer). Met de input van deze avond zijn we aan de slag gegaan. Begin seizoen 2024-2025 hebben we als vervolg hierop een aantal thema-avonden over weerbaarheid georganiseerd. We kijken terug op leerzame en waardevolle avonden.

Avond voor vrouwelijke korfbalcoaches
Op vrijdag 18 november 2023 waren er meer dan 40 vrouwelijke korfbalcoaches aanwezig op Papendal voor een inspirerende en informatieve avond. Deze coachavond voor vrouwen stond in het teken van kennisdeling, netwerken en empowerment. Er waren onder andere interessante sessies met de toenmalige bondscoaches Jan Niebeek en Ruben Boode en met Esther Huijsmans en Samanatha Schorn-Jonkman. Een van de resultaten van deze avond is een WhatsApp-groep met vrouwelijke korfbalcoaches, waarin ze elkaar blijvend kunnen inspireren. Lees meer.

Podcast ‘Gelijkspel’
In het voorjaar van 2024 lanceerden we de podcastserie ‘Gelijkspel?’. In vier afleveringen gaan Pleun van Doornik en Carlo de Vries op onderzoek uit om te ontdekken waarom er in de Nederlandse korfbaltop amper vrouwelijke coaches actief zijn. Door in gesprek te gaan met (oud-)coaches, spelers en beleidsmakers, hoopt het duo de antwoorden te vinden op hun vragen en in kaart te brengen hoe het kan dat in een gemengde topsport als korfbal vooral mannen de dienst uitmaken. Beluister de podcastserie hier.

Foto van de sportboot van NOC*NSF tijdens de Canal Parade in 2024.
Foto: NOC*NSF

Canal Parade
Al twee jaar op rij is korfbal vertegenwoordigd op tijdens de Canal Parade van de Amsterdam Pride. Tijdens de Canal Parade varen er jaarlijks zo’n 100 boten van verschillende organisaties door de grachten om zo op een feestelijke manier uit te dragen dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ook de gezamenlijke sport vaart elk jaar mee en al twee jaar op rij is korfbal hier ook vertegenwoordigd. In 2024 was er zelfs extra aandacht voor korfbal dankzij ambassadeur Martin Falkenberg, die zijn verhaal ook deelde via NOC*NSF. Lees het verhaal hier.

Vragen, opmerkingen of meedenken?

Heb je vragen, opmerkingen of wil je meedenken over het project Korfbal en Inclusie? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Meest bekeken artikelen

RecreStars
Korfbalaanbod
RecreStars
Eén keer in de vier weken een vrijdagavond een toernooivorm 4-4 spelen, dat is wat RecreStars is! Het is een vorm van korfbal die minder intensief is dan het huidige competitie aanbod. Recreatief, minder frequent, flexibel, laagdrempelig en met name gericht op gezelligheid. 
Lees meer
Verenigingsarbitrage
Arbitrage Verenigingsservice
Verenigingsarbitrage
Voldoende en opgeleide scheidsrechters en beoordelaars/rapporteurs zorgen voor een prettig en veilig sportklimaat.
Lees meer
Talentontwikkeling
Talentontwikkeling Trainers
Talentontwikkeling
Het opleidingstraject van talentherkenning en talentontwikkeling maakt het mogelijk dat talenten zich maximaal ontwikkelen en dat de nationale selecties de absolute nummer één status van de wereld kunnen behouden.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download