Skip to the main content

RecreStars

Korfbalaanbod

Eén keer in de vier weken een vrijdagavond een toernooivorm 4-4 spelen, dat is wat RecreStars is! Het is een vorm van korfbal die minder intensief is dan het huidige competitie aanbod. Recreatief, minder frequent, flexibel, laagdrempelig en met name gericht op gezelligheid. 

Voor verenigingen zijn korfballers die net zijn gestopt met de competitie of al wat langer niet actief zijn een belangrijke doelgroep om te behouden of weer terug te krijgen op de vereniging. Er is daarbij steeds meer vraag naar flexibiliteit. Niet elke week meer een wedstrijd en het liefst ook niet in het weekend. Om in te spelen op deze behoefte is RecreStars bedacht. 

Best practice

 


Doelgroep

RecreStars is voor een brede groep inzetbaar, maar richt zich voornamelijk op oud-leden, inactieve korfballers en korfballers die dreigen te stoppen die (nog) wel betrokken zijn bij de vereniging.

Pluspunten voor de vereniging:
  • Door het aanbieden van deze korfbalvorm kan jouw vereniging leden langer voor de club behouden.
  • Deze vorm biedt de mogelijkheid om oud-leden weer bij de club te betrekken.
  • Leden in deze doelgroep kunnen als kader een rol gaan spelen binnen de vereniging. En ook zij hebben weer een netwerk.
  • Effect op de sfeer, kantine-inkomsten en gebruik van de accommodatie.
  • Het vergroot de maatschappelijke rol van de vereniging (bijvoorbeeld richting gemeente m.b.t. accommodatie en participatie).
Spelregels

RecreStars wordt gespeeld in toernooivorm. Eén keer in de vier/vijf weken wordt er een vrijdagavond bij een vereniging georganiseerd. De wens is om dit elke vier/vijf weken bij een andere vereniging te organiseren. De data en organiserende verenigingen worden vooraf bekend gemaakt. Voor elke avond kan er apart worden ingeschreven, waarbij er minimaal vier ploegen op een avond nodig zijn om een toernooivorm te kunnen spelen.   

Een wedstrijd duurt 15 minuten, waarbij er wordt gespeeld in één vak van 20 bij 20 meter met een vaste korf. Je speelt vier tegen vier waarbij er onbeperkt doorgewisseld mag worden. Bij voorkeur spelen er twee heren en twee dames, maar mocht dit niet haalbaar zijn dan kan er ook in een andere samenstelling worden gespeeld. Aangezien RecreStars in één vak wordt gespeeld moet bij een onderschepping recht van aanval worden gehaald in één van de vier hoeken. Als de niet-balbezittende ploeg de bal herovert voordat die in één van de hoeken is geweest, dan hebben ze direct weer recht van aanval. Er wordt daarnaast zonder scheidsrechter gespeeld en de normale korfbalregels zijn leidend.   

In het kort: 

  • Vrijdagavond competitie in toernooivorm; 
  • Het streven is 10 keer per jaar; 5 keer zaal en 5 keer veld ; 
  • Je begint om 20.00 uur en stopt uiterlijk om 22.00 uur ; 
  • Wedstrijden van 15 minuten, met minimaal 3 wedstrijden op een avond;
  • Je speelt in één vak 4 tegen 4 met de mogelijkheid om onbeperkt te wisselen en een vast korf;
  • Een team bestaat idealiter uit 8 spelers, zodat je de mogelijkheid hebt om een keertje over te slaan;
  • Er is geen scheidsrechter en de normale korfbalregels zijn van toepassing;
  • Er is altijd een derde helft;  
  • 1x per week trainen (indien gewenst). 
Opzetten binnen jouw vereniging?

Wil je dit nou opzetten binnen je vereniging dan volgt hieronder een stappenplan en enkele praktische tips . 

Stap 1: voorbereiding  

Bij het opzetten van nieuw aanbod binnen je vereniging is het handig een plan van aanpak te hebben. Hoe ga ik RecreStars zo goed mogelijk promoten dat er zoveel mogelijk mensen mee willen doen en wat heb ik daarvoor nodig? Zorg dat je alle tools die je nodig hebt voor het promoten van RecreStars al gemaakt hebt en zo kunnen worden ingezet. Wij hebben je alvast een handje geholpen door het maken van voorbeeld voor een mail naar (oud) leden en een flyer.   

Tools die nodig zijn;  

  • Mail naar (oud) leden om ze te informeren en enthousiast te maken over RecreStars.
  • Flyer die uitgedeeld en opgehangen kan worden binnen jouw vereniging. Deze kan daarnaast ook digitaal worden verspreid.
  • Alle spelregels op een rijtje. Bij het introduceren van nieuwe aanbod willen mensen graag weten wat het aanbod precies is. Hoe het eruit ziet en wat zijn de spelregels? Zorg dat je dit allemaal goed op een rijtje hebt en makkelijk kan communiceren met de mensen die ernaar vragen.   
  • Een aanspreekpunt binnen jouw vereniging over het aanbod RecreStars. Zorg dat iemand precies weet wat RecreStars inhoudt en ook wat de spelregels zijn. Naar deze persoon kan dan worden doorverwezen voor vragen. Je kan er daarnaast ook voor kiezen dat deze persoon alles rondom RecreStars regelt. Zorg er in ieder geval voor dat het voor iedereen duidelijk is wie deze persoon is.   

Tip: betrek en informeer het bestuur bij het initiatief en zorg bij en met hen voor draagvlak binnen de vereniging.   

Stap 2: promoten  

Wanneer je weet hoe het nieuwe aanbod wilt gaan opzetten en alle benodigde dingen daarvoor hebt, dan is het tijd voor actie. Het promoten van het nieuwe aanbod!   

  • Bij nieuw aanbod is het vaak belangrijk dat er een initiatiefnemer is. Zoek daarom twee of drie enthousiaste (oud) leden die mensen willen werven voor RecreStars. Als er een aantal mensen enthousiast zijn dan volgen er vaak meer;
  • Probeer zoveel mogelijk oud-leden of stoppende leden in kaart te brengen die mee zouden kunnen doen aan RecreStars;  
  • Inventariseer hun gegevens;  
  • Stuur een info-mail met een eerste globale opzet en vraag naar hun reactie;
  • Een optie is ook om een informatieavond te organiseren voor je eigen (al dan niet inactieve) leden. Je kunt op deze avond dan de interesse peilen en misschien al de eerste stappen zetten in het vormen van een team.  

Stap 3: vormen van een team  

Wanneer je RecreStars veel hebt gepromoot en mensen interesse hebben getoond is het tijd voor het vormen van een team of misschien wel meer teams.   

  • Informeer potentiële deelnemers over spelregels, verwachtingen etc.  
  • Zorg voor nog meer publiciteit over deze mogelijkheid (social media, website, etc.);
  • Formeer een team of meerdere teams van 6 – 8 spelers; 
  • Bekijk waar er een toernooi plaatsvindt en schrijf je in. 

Stap 4: vervolg  

Er is door één of meer teams deelgenomen aan de eerste toernooien. Dat is mooi, maar hier stopt de promotie niet. Het is belangrijk om dit aanbod ook onder de aandacht te blijven brengen en je leden te behouden. Blijf dan ook voorzien in de behoefte van de leden die al meedoen aan RecreStars maar voorzie (oud) leden nog steeds soms van informatie over dit aanbod. Wie weet worden er nog meer mensen enthousiast!   

Daarnaast kan je regio-verenigingen betrekken in jouw promotie. Misschien lukt het hen ook wel om mensen enthousiast te maken en kunnen zij ook een team maken.   

Contributie  

Zoals bij ieder aanbod is het logisch dat er voor RecreStars contributie wordt betaald aan de vereniging. Echter is RecreStars een ander soort aanbod dan de meeste andere aanbodsvormen. Hoe bepaal je nou je contributie voor een nieuwe korfbalvorm? Als vereniging ben je daar natuurlijk vrij in maar we hebben hieronder enkele tips neergezet.   

  • Kijk wat de contributie is voor andere aanbodsvormen. Hoeveel moeten leden betalen en wat nemen ze daarvoor af?   

Zo wordt er gemiddeld tussen de 17 en 20 euro per maand gevraagd voor Kombifit, 14 euro per maand voor Oldstars en een recreantlid betaald gemiddeld 17 euro per maand. Aan te raden valt dan ook om niet meer dan 17 euro per maand te vragen voor het aanbod RecreStars.  

  • Wanneer een lid al een lidmaatschap bij de vereniging heeft en daarnaast ook wil deelnemen aan RecreStars, zorg er dan voor dat de bedragen van het aanbod dat wordt afgenomen niet bij elkaar worden opgeteld.   

Speelt een speler bijvoorbeeld bij de recreanten, maar wilt ook meedoen met RecreStars, laat deze dan niet de contributie betalen voor een recreantlid en voor RecreStars. 

Vragen

Heb je vragen over deze korfbalvorm? Neem dan contact op met de korfbaladviseur.

 

Meest bekeken artikelen

Arbitrage
Arbitrale kaders
In de arbitrage kaders zijn alle afspraken voor scheidsrechters vastgelegd. De versie van 2024/2025 is hier te vinden.
Lees meer
Sportbestuurdersplatform.nl
Bestuurders Verenigingsservice
Sportbestuurdersplatform.nl
Ben jij bestuurder van een sportclub? Dan sta je vaak voor dezelfde uitdagingen als je collega’s bij andere clubs. Of het nu gaat om vrijwilligersbeleid, ledenbehoud, of het verduurzamen van de accommodatie, samen weten we meer. Daarom moedigen we korfbalbestuurders aan om zich aan te sluiten bij het Sportbestuurdersplatform.
Lees meer
Tucht
Commissie van Beroep
Indien de tuchtcommissie een straf heeft opgelegd kent het Tuchtreglement de mogelijkheid hiertegen beroep in te stellen bij de (onafhankelijke) Commissie van Beroep. De voorzitter en leden worden door de Bondsraad benoemd. De commissie bestaat uit ten minste zeven leden, waaronder de voorzitter. Mr. J.M. Strating, algemeen voorzitter, marcelstrating@kpnmail.nl Mr. N. Aandewiel, plv. voorzitter D. […]
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download