Skip to the main content

Doping

(Sport) Medische zaken

De regels op het gebied van doping zijn vastgelegd in het Nationaal Dopingreglement, dat is opgesteld door de Dopingautoriteit. Nederlandse sporters zijn gebonden aan het Nationaal Dopingreglement. De tuchtrechtelijke afhandeling van dopingzaken is door het KNKV overgedragen aan het Instituut Sportrechtspraak.

Op de site van de Dopingautoriteit is veel informatie te vinden over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. De meest essentiële informatie staat hieronder op een rijtje:

De sporter

In principe kan iedere sporter getest worden op doping, sport moet immers ‘dope free’ zijn. In de praktijk zijn het alleen sporters, uitkomend in de hoogste nationale klasse veld- of zaalkorfbalcompetitie en sporters die deelnemen aan EK’s, WK’s of andere internationale wedstrijden/toernooien, die getest worden. Ook juniorspelers die aan voorgenoemde voldoen, worden getest. Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen, die gebruikt worden, op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen. Bekijk hier de dopinglijst

Whereabouts

Om een goed anti-dopingbeleid te kunnen voeren is het van belang ook buiten wedstrijdverband, dus tijdens trainingskampen, thuis of op een trainingslocatie, dopingcontroles uit te voeren. Sporters in de Testing Pool zijn daarom verplicht om periodiek hun contact- en verblijfsgegevens aan te leveren en te updaten: de zogenaamde whereabouts. Meer daarover – inclusief de Whereaboutsbijlage – vind je hier.

Dispensatiebijlage

Het gebruik door sporters van geneesmiddelen waarin dopinggeduide stoffen voorkomen slechts is toegestaan onder strikte voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Dispensatiebijlage, die onderdeel uitmaakt van het Nationaal Dopingreglement. Klik hier voor meer informatie over dispensaties, het Nationaal Dopingreglement en de dispensatiebijlage.

Onbewust

Wist je dat… marihuana een lange afbraakperiode in je lichaam kent?

Wist je dat… insuline op de dopinglijst staat?

Wist je dat… veel astmamedicijnen verboden zijn?

Wist je dat… er in sommige voedingssupplementen dopinggeduide stoffen zitten, zonder dat dat op het etiket vermeld staat?

Het komt regelmatig voor dat dopingovertredingen onbewust gebeuren. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de grootste risico’s voor deze onbewuste overtredingen. En om bijvoorbeeld het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) te checken bij het gebruik van voedingssupplementen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent via de voorlichtingspagina van de Dopingautoriteit. Dan hou je de kans op een positieve controle minimaal.

Medicijngebruik

Komt het dan toch voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening medicatie moet gebruiken dat op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Wanneer dispensatie is verkregen, is het belangrijk om in de gaten te houden hoe lang de dispensatie geldig is. Bekijk deze site voor meer informatie

De dopingcontroleprocedure

Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Weigering van een dopingtest staat bijvoorbeeld gelijk aan het leveren van een positieve controle. Bekijk deze site voor verdere informatie.

Sancties

De meeste voorkomende sanctie die tuchtcolleges opleggen als een dopingovertreding is vastgesteld, is die van een bepaalde periode van uitsluiting. Meer informatie over de sancties vind je in het Reglement Naleving Dopingsancties en in de Ordemaatregel en periode van uitsluiting.

Vragen?

Voor antwoorden op alle dopingvragen kan je een mail sturen naar: dopingvragen@dopingautoriteit.nl. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.

Meest bekeken artikelen

Bestuurders Verenigingsservice
Regiobijeenkomsten
Op deze pagina vind je de agenda’s van regiobijeenkomsten en de presentaties en documenten die zijn besproken tijdens deze bijeenkomsten.
Lees meer
Juryvoorzitter
Arbitrage Opleidingen
Juryvoorzitter
Bij wedstrijden in de zaalcompetitie in vastgestelde klassen wordt gespeeld met de schotklok. Om de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig.
Lees meer
Arbitrage
Aanmelden official
Via dit formulier kun je je aanmelden om als KNKV-official aangewezen te worden op wedstrijden.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download