Skip to the main content

G-korfbal

Korfbalaanbod

G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij steeds meer verenigingen wordt met veel enthousiasme G-korfbal gespeeld. Ze organiseren trainingen en activiteiten voor hun eigen teams, maar er worden ook veel toernooien georganiseerd waar je met je vereniging aan mee kunt doen.

Hieronder vind je een overzicht van alle evenementen die op de agenda staan. Wil je een evenement toe laten voegen? Stuur dan een e-mail met de datum, het evenement, de vereniging en een linkje met meer informatie naar Dolf Nijbroek via dolf.nijbroek@knkv.nl.

Datum Evenement Organisatie Meer informatie
21 juni 2025 NK Passend Korfbal DVO/Transus Hier
28 juni 2025 Overijssel Cup Oranje Zwart Hier
Wat is G-korfbal?

G-korfbal is korfbal voor mensen die niet/moeilijk kunnen aansluiten bij het reguliere korfbal, bijvoorbeeld door hun verstandelijke beperking, lichte fysieke beperking en/of bijvoorbeeld ADHD, PDD-NOS, etc. Bij deze doelgroep betekent dat, dat voor het aanleren van vaardigheden steeds een goede uitleg nodig is en dat er vaak geoefend moet worden. Veel herhalen is belangrijk voor G-korfballers. Iets aanleren kost bij hen tijd, vraagt affiniteit met de doelgroep en bepaalde kwaliteiten van de uitvoerders. Daarom adviseren wij om G-korfbal samen met onze verenigingsadviseurs of projectleider G-korfbal Dolf Nijbroek op te zetten.

Sporters met een verstandelijke beperking voelen zich over het algemeen thuis bij de vereniging. Ze doen actief mee aan nevenactiviteiten. Ze helpen bijvoorbeeld bij clubavonden en feesten, bezoeken wedstrijden en zijn behulpzaam in de kantine.

Foto: Lisette Goudkade

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Daarnaast is kennis van mensen met een verstandelijke beperking belangrijk. Iedereen die voor hen open staat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden.

Jaarlijks worden clinics en bijscholingen georganiseerd. Begeleiders van alle G-korfbalteams worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het doel van deze ontmoetingen is om ervaringen uit te wisselen en om contacten te leggen met andere verenigingen, ten gunste van de ontwikkeling van het G-korfbal.

G-korfballers kunnen deelnemen aan een speciale competitie. Daarnaast worden gedurende het jaar regionale toernooien georganiseerd. Eens in de twee jaar (in de oneven jaren) vindt het Nederlands Kampioenschap G-korfbal plaats, wat altijd weer een spannende en vooral leuke dag is voor de deelnemers. Het andere jaar worden de Special Olympics georganiseerd, waarvoor alle verenigingen zich kunnen inschrijven.

Begeleiding G-korfballers

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Iedereen die voor hen open staat, kan leren hoe hij/zij de spelers goed kan begeleiden. Met onderstaande documenten bieden wij je inzicht in de mogelijke begeleiding; de beperkingen komen aan bod, tips om rekening mee te houden maar vooral de positieve eigenschappen van G-korfballers. Ook vind je hier voorbeelden van oefenstof en lesgeeftips.

Vanuit het KNKV is er daarnaast via WhatsApp een groepsapp opgezet, waarin G-korfbaltrainers trainingsstof en andere kennis met elkaar kunnen delen. Wil je lid worden van deze groep? Klik dan op deze link of scan de QR-code hieronder met de camera van je mobiele telefoon.

Wil je dat alle informatie over G-korfbal vanuit het KNKV direct bij de juiste persoon terechtkomt? Registreer dan een contactpersoon G-korfbal in Sportlink, zodat we rechtstreeks contact op kunnen nemen met hem/haar. Hier vind je de lijst met alle verenigingen die al geregistreerd staan in Sportlink.

Meest bekeken artikelen

RecreStars
Korfbalaanbod
RecreStars
Eén keer in de vier weken een vrijdagavond een toernooivorm 4-4 spelen, dat is wat RecreStars is! Het is een vorm van korfbal die minder intensief is dan het huidige competitie aanbod. Recreatief, minder frequent, flexibel, laagdrempelig en met name gericht op gezelligheid. 
Lees meer
Tips en handreikingen voor spreekbeurt
Schoolkorfbal
Tips en handreikingen voor spreekbeurt
Natuurlijk is het leuk om anderen over jouw sport te vertellen. Houd daarom eens een spreekbeurt of maak een werkstuk over korfbal.
Lees meer
Competitievormen
Korfbalaanbod
Competitievormen
Korfbal telt een veld- en een zaalcompetitie en een gemengde en een damesvorm.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download