Skip to the main content

Kees Rodenburg is Technisch Manager bij Blauw-Wit: ‘We zetten mooie stappen’

Strategische projecten

Bij Blauw-Wit in Amsterdam startte afgelopen seizoen vanuit het landelijke project ‘Versterken topcompetities en topclubs 2032’ een pilot met een Technisch Manager. Kees Rodenburg kwam in augustus 2023 aan het technisch roer van de Amsterdamse Korfbal League-vereniging te staan en zet zich sindsdien in voor de professionalisering en het technisch versterken van de club.

Coach Barry Schep spreekt de selectie van Blauw-Wit toe tijdens een time-out
Foto: Winanda van Zwamen

Voor de aanstelling van Kees, werd tijdens de ledenvergadering al het plan voor een Technisch Manager bij Blauw-Wit gedeeld met de vereniging. “Belangrijk”, volgens Kees. “Op die manier werd er draagvlak gecreëerd en werd de basis voor een goede samenwerking binnen de club gelegd.” Eén van de eerste taken voor Kees was het opstellen van een technisch beleidsplan. “Daarin staan bijvoorbeeld missies, doelen en verbeterpunten voor de vereniging. Bij het schrijven van dit plan heb ik de hele club meegenomen, top- en wedstrijdkorfbal én breedtekorfbal. Vaak worden in beleidsplannen de top en het lagere niveau als twee aparte dingen beschouwd. In ons beleidsplan doen we dat niet, wij verbinden dit juist. De verenigingssport is het uitgangspunt van het plan.” Hij voegt toe: “Ook het technisch beleidsplan is tijdens de algemene ledenvergadering besproken, zodat er vanuit de hele vereniging draagvlak voor ontstond.”

In de fase die volgde waren de eerste resultaten al zichtbaar. “We hebben een goed zaalseizoen gedraaid”, zegt Kees. “Zowel de senioren- als de jeugdteams hebben goed gepresteerd. Dit komt niet per definitie door mijn functie als Technisch Manager, maar het zegt wel iets over het functioneren van de vereniging. We zetten mooie stappen. Zo traint de selectie structureel drie keer per week nu, waar dit eerst maar twee keer was. Daarnaast volgen de spelers nog een zelfstandig krachtprogramma. Dat zijn mooie stappen, waar ik als Technisch Manager echt trots op ben.”

En dat is niet het enige waar Kees zich mee bezighoudt. Accommodatiezaken en kennisoverdracht zijn belangrijke onderwerpen voor Kees, net als de verbinding tussen topsport en breedtesport. “Zo zet ik me in voor goede trainers voor alle teams, ook voor de lagere teams. Spelers uit de selectie trainen bijvoorbeeld jeugdteams. Daarnaast ondersteunen en verbeteren we het kader door middel van trainersbegeleiding”, legt hij uit. “Ook het technisch beleid speelt hier weer een belangrijke rol. Vaak zie je bij topclubs aparte TC’s voor topkorfbal, breedtekorfbal en jeugdkorfbal. Bij ons loopt dit nu integraal: de commissies die praten over breedtekorfbal, zijn samengevoegd met de commissies die het over topkorfbal hebben. Zo ontstaat er eenheid binnen het technisch beleid.”

Actiefoto uit de wedstrijd Blauw-Wit tegen DOS '46 in de thuishal van Blauw-Wit.
Foto: Ilse Scheffers

De laatste maanden lag de focus bij Kees vooral op het versterken van de staf van de topteams. “We hebben goede nieuwe trainers aangetrokken voor volgend seizoen, niet alleen voor de senioren, maar ook voor de jeugd”, vertelt hij. “Daarnaast gaat ons vierde seniorenteam aankomend seizoen wedstrijdkorfbal spelen. Zo kunnen jongere talenten die nog tekortkomen voor senioren 1, 2 en 3, maar te goed zijn voor het breedtekorfbal, toch op niveau korfballen en doorontwikkelen.”

Terugkijkend op het seizoen 2023-2024 en het eerste jaar van Kees als Technisch Manager, is er veel tevredenheid. Kees: “Ik heb veel geleerd en mooi is ook dat er in korte tijd al heel veel kennisdeling heeft plaatsgevonden. Intern met alle vrijwilligers, maar ook extern. Er is geïnvesteerd in samenwerkingen met bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en Topsport Amsterdam. Dat zijn voor een club als Blauw-Wit ontzettend waardevolle dingen, waar veel winst te behalen is.”

Ook bij andere clubs – op elk niveau – zijn er vaak veel mogelijkheden voor verbetering. Kees kan vanuit zijn ervaringen als Technisch Manager tips geven. “Een Technisch Manager aanstellen is voor veel verenigingen niet haalbaar, maar dat betekent niet dat je als vereniging niet aan de slag kunt met je technisch beleid”, zegt Kees. “Goede trainers zijn de basis, dus zorg dat je die basis op orde hebt. Een goede trainer voor élk team, op élk niveau, dat is van groot belang. Investeer dus in trainersbegeleiding en motiveer je trainers om clinics en opleidingen te volgen. Ook het ‘doorwisselen’ van trainers kan helpen. Heb je dit jaar twee sterke trainersduo’s? Haal ze dan volgend jaar uit elkaar en geef ze andere partners, zodat ze hun kennis over kunnen brengen en anderen kunnen helpen om zich door te ontwikkelen.” Hij besluit: “Eenheid van beleid is key. Eén technische commissie met dezelfde visie, daarmee kun je stappen zetten.”

Gerelateerde artikelen

Vacature: Fysiotherapeut Nederland U17
Nationale selecties Vacatures
Vacature: Fysiotherapeut Nederland U17
Korfbal heeft zich de afgelopen jaren als topsport ontwikkeld en wordt inmiddels in 69 landen gespeeld. Onze nationale selecties behoren tot de absolute wereldtop. Voor Nederland U17 zijn we op zoek naar een fysiotherapeut met een luisterend oor.  Als fysiotherapeut van Nederland U17 draag je zorg voor het voorkomen en verminderen van blessures bij de […]
Lees meer
Stijn Hoekstra blijft assistent-bondscoach Nederland U17
Nationale selecties
Stijn Hoekstra blijft assistent-bondscoach Nederland U17
Stijn Hoekstra blijft ook onder de nieuwe bondscoach Samantha Schorn-Jonkman assistent-bondscoach van Nederland U17. De afgelopen jaren assisteerde hij Barry Schep al bij het bondscoachschap van deze nationale jeugdselectie. Hoekstra korfbalt zelf al jaren op hoog niveau en speelt op dit moment bij AWDTV/IJskouddebeste in de Korfbal League 2. Ook als trainer heeft hij veel […]
Lees meer
Nieuwe subsidie: Sport voor sociale cohesie
Financiën Verenigingsservice
Nieuwe subsidie: Sport voor sociale cohesie
Het Nationaal Fonds voor de Sport komt met een nieuwe subsidiemogelijkheid voor verenigingen: Sport voor sociale cohesie. Deze subsidie is gericht op het financieel ondersteunen van sportverenigingen die in actie komen om mensen uit de buurt bij de vereniging te betrekken en samen te sporten. Het gaat hierbij om mensen uit de buurt voor wie […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Nieuwe regels rondom speelgerechtigdheid uitgelegd 
Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Nederlands Beachkorfbalteam wint wereldbekertoernooi in Temse