Skip to the main content

Positieve, inclusieve en veilige korfbalomgeving

Sociaal veilige sport

Het KNKV vindt het belangrijk dat alle sporters vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Samen met verenigingen, sportbonden en Centrum Veilige Sport Nederland stimuleren we gewenst gedrag en pakken we ongewenst of grensoverschrijdend gedrag in de sport aan. Hieronder vind je de volgende informatie:

  1. Werken aan sociaal veilige omgeving
  2. Grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksuele intimidatie
  3. Wat als ik er mee te maken krijg?
Werken aan een sociaal veilige sportomgeving

Basiseisen sociale veiligheid: de vier v’s van veiligheid

Het KNKV vindt het belangrijk dat alle sporters vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we sportverenigingen aan om aan de slag te gaan met preventief beleid zoals het invoeren van 4 v’s voor veiligheid op jouw vereniging. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor verenigingen rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als vereniging goed op weg!

Voor meer informatie over de vier v’s, hoe je als vereniging dit kan invoeren en handige tips, tools en goede voorbeelden vind je ook hier.

Aan de slag met High5! Stappenplan!

Als KNKV vinden we het belangrijk om aandacht te hebben voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. We ondersteunen samen met Centrum Veilige Sport Nederland en NOC*NSF verenigingen bij het ontwikkelen van eigen preventie beleid en het invoeren van de vier v’s. Het High5! Stappenplan is ontwikkeld voor sportbestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen. Met dit stappenplan krijg je op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht in wat de vereniging kan doen om te werken aan een sociaal veilige sportomgeving.

Wil je vereniging aan de slag met sociale veiligheid? NOC*NSF biedt ondersteuning via een expertpoule. Verenigingen kunnen via de expertpoule gebruik maken van het volgende aanbod: inspiratiesessie sociale veiligheid, verenigingstraject en specifieke programma’s. Meer informatie hierover vind je hier.

Voorlichtingsmodules

Voor bestuurders, kader en sporters van verenigingen zijn e-learnings beschikbaar over diverse thema’s. Via de e-learnings kan je iedereen binnen jouw vereniging laagdrempelig bijscholen over bijvoorbeeld pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, doping, matchfixing, financiële integriteit.

Grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksuele intimidatie

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Op 15 mei 2023 heeft de Algemene Ledenvergadering van het NOC*NSF de blauwdruk grensoverschrijdend gedrag vastgesteld. Hierin is de definitie van grensoverschrijdend gedrag in de sport aangenomen. De definitie van grensoverschrijdend gedrag is:

Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast”.

Van grensoverschrijdend gedrag is in het bijzonder sprake wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd. De ervaring van de sporter is daarbij leidend. Dit wil zeggen: zodra een sporter zegt ongewenst gedrag te ervaren, dan moet je deze uiting serieus nemen. Naast een sporter kunnen andere personen uit de sportomgeving ook grensoverschrijdend gedrag ervaren.

De meest heftige vorm van grensoverschrijdend gedrag is seksuele intimidatie. Hiervoor kent het ISR ook een apart reglement.

Wat is seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie is een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Het reglement Seksuele intimidatie

is van toepassing voor de definitie van seksuele intimidatie zoals opgenomen in de begripsbepalingen van het reglement: “elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige of beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd”

Onder seksuele intimidatie wordt seksueel (getint) gedrag verstaan dat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het kan gaan om een dubbelzinnige opmerkingen of gebaren.

Meldplicht seksuele intimidatie

Sinds 1 april 2019 is er een meldplicht opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie (artikel 3) bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent dat dit van toepassing is voor alle sportbonden die voor seksuele intimidatie zaken bij het ISR zijn aangesloten, waaronder het KNKV. Meldingen bij de aanklager van ISR, zoals beschreven in artikel 3, verlopen via de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) van het KNKV.

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is of is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij het KNKV te melden. Wanneer begeleiders, in de ruimste zin van het woord zoals trainers, coaches, teammanagers, fysio’s iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het verenigingsbestuur.

‘Gewone’ leden hebben een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan, tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

Het KNKV onderstreept het belang van deze meldplicht. Graag wijzen wij op deze infographic waarin handvatten zijn opgenomen over het melden en hoe dat proces in zijn werk gaat. Het melden van een incident door de bestuurder ontslaat hen niet van correct afhandelen van het incident.

Meldpunt Veilige Sport KNKV

Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Dat helpt niet alleen jou, maar ook dat helpt voorkomen dat zoiets mogelijk nog een keer gebeurt. Je kan het bijvoorbeeld terecht bij het bestuur of de vertrouwenscontactpersoon op de vereniging. Ook kun je terecht bij het meldpunt Veilige Sport van het KNKV of bij het Centrum Veilige Sport Nederland.

Meest bekeken artikelen

Sportbestuurdersplatform.nl
Bestuurders Verenigingsservice
Sportbestuurdersplatform.nl
Ben jij bestuurder van een sportclub? Dan sta je vaak voor dezelfde uitdagingen als je collega’s bij andere clubs. Of het nu gaat om vrijwilligersbeleid, ledenbehoud, of het verduurzamen van de accommodatie, samen weten we meer. Daarom moedigen we korfbalbestuurders aan om zich aan te sluiten bij het Sportbestuurdersplatform.
Lees meer
Sportakkoord
Bestuurders Verenigingsservice
Sportakkoord
Het Sportakkoord richt zich op versterking van verenigingen. Het doel van het Sportakkoord is om sport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken voor álle Nederlanders, in álle levensfasen. Om dit te realiseren worden er in gemeenten afspraken  gemaakt in een lokaal Sportakkoord. Lokale sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken.
Lees meer
Meldpunt Veilige Sport KNKV
Sociaal veilige sport
Meldpunt Veilige Sport KNKV
Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Dat helpt niet alleen jou, maar ook dat helpt voorkomen dat zoiets mogelijk nog een keer gebeurt. Je kan het bijvoorbeeld terecht bij het bestuur of de vertrouwenscontactpersoon op de vereniging. Ook kun je terecht bij het […]
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download