Skip to the main content

Verenigingsbrede gedragscode

Sociaal veilige sport

Wat mag wel langs de lijn, in de kleedkamer, kantine en online? En wat mag vooral niet? Een gedragscode geeft hier richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het verenigingsbeleid rondom gewenst en ongewenst gedrag.

Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de vereniging weten waar de vereniging voor staat, is het belangrijk om de gedragscodes helder en goed te communiceren. Zo weet iedereen wat het gewenste gedrag is, maar neemt de vereniging óók twijfel weg wanneer iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken.

Er zijn veel situaties te bedenken waarin je zelf een afweging moet maken of dat wat je doet handig en verstandig is. Vooraf afspraken maken, helpt bij deze afweging. We hebben het dan niet alleen over hoe je binnen de vereniging met elkaar omgaat, maar ook over bijvoorbeeld de internationale anti-dopingregels, of het ISR -tuchtreglement inzake seksuele intimidatie. Door hier proactief duidelijk over te zijn, weten mensen wat ze te doen staat als er iets misgaat, of als ze een overtreding van deze regels signaleren.

Bekijk onderstaande video over de verenigingsbrede gedragscode.

Stap 1: Eigen gedragsregels opstellen

Als vereniging wil je duidelijke regels hebben over wat gewenst gedrag is in de omgang met elkaar. Het kan lastig zijn om een start te maken met de regels en helder te krijgen welke regels je precies op papier wilt zetten.

De bond heeft gedragscode beschikbaar per :

  • Sporters
  • Trainer-coaches/begeleiders
  • Arbitrage officials
  • Functionarissen (bestuur)

Bekijk ze hier.

Als aanvulling hierop kan de sportvereniging ook eigen gedragsregels opstellen. Zoals specifieke regels over regels langs de lijn, telefoongebruik in kleedkamers, of direct contact tussen trainer-coaches en sporters buiten de training.

Bekijk hier werkvormen voor het opstellen van gedragsregels op de vereniging.

Stap 2: Maak de gedragscode (en -regels) bekend bij jullie leden

Na het opstellen van de gedragscode is het belangrijk dat deze binnen de vereniging worden gecommuniceerd. Dit kan als volgt:

  • Plaats de gedragscode op een logisch vindbare plek op jullie verenigingswebsite.
  • Deel en bespreek de specifieke gedragscode met de betreffende doelgroep binnen je vereniging. Doe dit bijvoorbeeld jaarlijks aan het begin van het seizoen. Neem er de tijd voor.
  • Deel de gedragscodes ook met nieuwe leden/trainers/coaches/functionarissen en laat ze de gedragscode ondertekenen om zich te committeren aan deze afspraken.
  • Deel de video’s van Centrum Veilige Sport Nederland over gedragscodes en/of plaats ze op de verenigingswebsite.
Stap 3: Houd de gedragscodes up to date

Elk seizoen is het belangrijk om na te gaan of de gedragsregels nog actueel zijn en passen bij de afspraken die jullie met elkaar hebben gemaakt. Hierbij kan het helpen om het onderwerp ‘gedragscodes’ of breder veilig sportklimaat minimaal een keer per jaar tijdens een bestuursvergadering te bespreken.

Daarnaast is een centale bijeenkomst, bijvoorbeeld aan begin van het seizoen met alle trainers, trainingsgroepen en ouders een goed moment om de gedragscodes onder de aandacht te brengen. Naast de ‘regels’ vertelt het namelijk ook iets over jullie als vereniging, waar jullie voor staan en wat jullie samen willen uitdragen.

Als jullie besluiten dat het nodig is om de gedragscodes aan te passen, publiceer ze dan opnieuw op jullie website.

Meest bekeken artikelen

Sportbestuurdersplatform.nl
Bestuurders Verenigingsservice
Sportbestuurdersplatform.nl
Ben jij bestuurder van een sportclub? Dan sta je vaak voor dezelfde uitdagingen als je collega’s bij andere clubs. Of het nu gaat om vrijwilligersbeleid, ledenbehoud, of het verduurzamen van de accommodatie, samen weten we meer. Daarom moedigen we korfbalbestuurders aan om zich aan te sluiten bij het Sportbestuurdersplatform.
Lees meer
Sportakkoord
Bestuurders Verenigingsservice
Sportakkoord
Het Sportakkoord richt zich op versterking van verenigingen. Het doel van het Sportakkoord is om sport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken voor álle Nederlanders, in álle levensfasen. Om dit te realiseren worden er in gemeenten afspraken  gemaakt in een lokaal Sportakkoord. Lokale sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken.
Lees meer
Positieve, inclusieve en veilige korfbalomgeving
Sociaal veilige sport
Positieve, inclusieve en veilige korfbalomgeving
Het KNKV vindt het belangrijk dat alle sporters vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Samen met verenigingen, sportbonden en Centrum Veilige Sport Nederland stimuleren we gewenst gedrag en pakken we ongewenst of grensoverschrijdend gedrag in de sport aan.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download