Skip to the main content

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Sociaal veilige sport

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen de vereniging is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die vragen, zorgen of signalen heeft over een veilige sportomgeving of (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag. Een VCP is makkelijk vindbaar en aanspreekbaar voor sporters, hun ouders, coaches, trainers, vrijwilligers, bestuursleden, kaderleden en toeschouwers. Een vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk, maar is géén hulpverlener en doet niet zelf onderzoek bij incidenten.

Bij de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging kun je geen officiële melding doen, maar wel een signaal afgeven. Een melding doen, doe je bij het bestuur van je vereniging. De contactgegevens van de VCP en het bestuur zijn te vinden op de website van je eigen vereniging. Wanneer je vereniging geen vertrouwenscontactpersoon heeft, of als je het niet prettig vindt om bij je eigen vereniging te melden, kun je terecht bij het KNKV of Centrum Veilige Sport Nederland.

Bekijk ook onderstaande video over een vertrouwenscontactpersoon bij je vereniging.

Stap 1: Vertrouwenscontactpersoon aanstellen binnen de vereniging

Een vertrouwenscontactpersoon werkt, samen met het bestuur, aan preventie door een positieve en eerlijke sportcultuur te creëren. Als het onverhoopt toch misgaat, dan is de VCP het luisterend oor voor degene die grensoverschrijdend gedrag ervaren heeft. De VCP hoeft de zaak niet op te lossen of sancties op te leggen. Wel helpt de VCP degene die contact met hem/haar heeft opneemt om de juiste vervolgstappen te zetten, indien mogelijk in samenspraak met het bestuur van de vereniging.

In alle gevallen garandeert de VCP dat meldingen van grensoverschrijdend gedrag vertrouwelijk worden behandeld. De VCP gaat discreet met informatie om. De VCP van een vereniging kan altijd bij het KNKV terecht voor advies.

Bekijk hier het functieprofiel van een VCP

Bij het aanstellen van de VCP is het belangrijk dat de rol van vertrouwenscontactpersoon onafhankelijk is. Dit betekent dat deze functie niet gecombineerd kan worden met een andere functie binnen de vereniging zoals bestuurslid, trainer/coach of commissielid.

Stap 2: Het opleiden van vertrouwenscontactpersoon

De rol van vertrouwenscontactpersoon vraagt om gespreksvaardigheden, een integere houding en kennis van de sportnetwerken. NOC*NSF biedt kosteloos de VCP opleidingen aan via deze website.

Tijdens deze scholing leer je:

  • Welke rol een vertrouwenscontactpersoon vervult binnen een sportvereniging;
  • Welke positie de vertrouwenscontactpersoon inneemt;
  • Wat begrippen als (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en agressie inhouden;
  • Hoe je gesprekken kunt voeren en om kunt gaan met de emoties van de betrokkenen;
  • Op welke manieren je kunt bijdragen aan preventie van grensoverschrijdend gedrag;

De opleiding duurt in fysieke vorm een dag of twee dagdelen en kan ook online worden gevolgd. Om de lesdag goed te kunnen beginnen, maak je van tevoren een e-learningmodule. Na afloop van de opleiding krijg je een deelnamecertificaat.

Stap 3: Is de vertrouwenscontactpersoon bekend binnen de vereniging?

Als je een vertrouwenscontactpersoon hebt aangesteld, is het belangrijk dat de VCP ook ‘zichtbaar’ is binnen de vereniging. Leden moeten de VCP weten te vinden. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • De contactgegevens van de VCP op de website te plaatsen
  • Rondje langs de velden begin het seizoen: laat de VCP zich voor te stellen bij alle teams
  • Poster met contactgegevens op de vereniging te hangen
  • In de verenigingsnieuwsbrief de VCP een stukje te laten schrijven over zichzelf en de VCP-rol.
Stap 4: Het registeren van de vertrouwenscontactpersoon

Het is belangrijk dat de vertrouwenscontactpersoon van jullie vereniging geregistreerd is in Club. Zo kan het KNKV hem/haar gericht informeren via een nieuwsbrief over actualiteiten, uitnodigingen voor intervisies en komende opleidingen rondom sociale veilige sportomgeving.

Het registreren van verenigingsfuncties is mogelijk via het tabblad verenigingsfuncties bij het betreffende lid.

Stap 5: VCP gedurende het seizoen

Als jullie bovenstaande stappen hebben doorlopen, dan is de vertrouwenscontactpersoon aangesteld, voorgesteld aan de leden en geregistreerd bij het KNKV. Belangrijk is om dan gedurende het seizoen meermaals vanuit bestuur contact te hebben met de vertrouwenscontactpersoon. Niet alleen omtrent meldingen, maar vooral ook over hoe je als vereniging de sociale veiligheid op jullie vereniging optimaal houdt. De vertrouwenscontactpersoon kan hierin een belangrijke rol spelen.

De VCP van de vereniging kan altijd contact opnemen met het KNKV of Centrum Veilige Sport Nederland bij vragen of advies.

Meest bekeken artikelen

Sportbestuurdersplatform.nl
Bestuurders Verenigingsservice
Sportbestuurdersplatform.nl
Ben jij bestuurder van een sportclub? Dan sta je vaak voor dezelfde uitdagingen als je collega’s bij andere clubs. Of het nu gaat om vrijwilligersbeleid, ledenbehoud, of het verduurzamen van de accommodatie, samen weten we meer. Daarom moedigen we korfbalbestuurders aan om zich aan te sluiten bij het Sportbestuurdersplatform.
Lees meer
Sportakkoord
Bestuurders Verenigingsservice
Sportakkoord
Het Sportakkoord richt zich op versterking van verenigingen. Het doel van het Sportakkoord is om sport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken voor álle Nederlanders, in álle levensfasen. Om dit te realiseren worden er in gemeenten afspraken  gemaakt in een lokaal Sportakkoord. Lokale sportclubs, gemeente en andere maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken.
Lees meer
Positieve, inclusieve en veilige korfbalomgeving
Sociaal veilige sport
Positieve, inclusieve en veilige korfbalomgeving
Het KNKV vindt het belangrijk dat alle sporters vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Samen met verenigingen, sportbonden en Centrum Veilige Sport Nederland stimuleren we gewenst gedrag en pakken we ongewenst of grensoverschrijdend gedrag in de sport aan.
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download