Skip to the main content

Wijzigingen in spelregels en reglementen

Competitie

Ook deze zomer zijn er weer wat wijzigingen doorgevoerd in de spelregels en reglementen. In dit artikel vatten we de wijzigingen samen.

Spelregels

In de spelregels is vanaf dit seizoen vastgelegd dat de coach verantwoordelijk is voor het gedrag van iedereen die op de bank zit. Verder zijn er wijzigingen in wie de bal uit neemt na een technische time-out, maar die gelden alleen voor internationale wedstrijden, waarbij gewerkt wordt met vier kwarten in plaats van twee helften. Ook is er een zinsnede toegevoegd over hoe om te gaan met het bepalen van de afstand van de armlengte rondom de verdedigd-regel.

Rondom de vrije worp geldt vanaf dit seizoen dat de aanvallers eerst positie mogen kiezen. Op het moment dat de vrijeworpnemer de bal in handen heeft of kan nemen en de overige aanvallers zijn opgesteld, geeft de scheidsrechter het vier-secondensignaal, waarna de verdedigers dus nog vier seconden de tijd hebben om zich op te stellen.

De scheidsrechter heeft verder vanaf dit seizoen de mogelijkheid om de (assistent-)coach de rest van de wedstrijd te verbieden de bank te verlaten. Ook is de tijdstraf van vier minuten na een gele kaart geen experiment meer, deze wordt vanaf dit seizoen in alle klassen met schotklok toegepast. Een speler in het veld moet bij een gele kaart het veld voor vier minuten zuivere speeltijd verlaten. Krijgt iemand op de bank een gele kaart, dan mogen er door dat team geen time-outs en wissels aangevraagd worden gedurende die periode. Wordt er iemand vanaf de bank weggezonden dan mag de (assistent-)coach niets meer. Let op: de tijdstraf geldt alleen in klassen met schotklok en is dus niet van toepassing in de veldcompetitie.

Alle actuele spelregeldocumenten zijn te vinden op www.knkv.nl/spelregels.

Reglementswijzigingen

Behalve spelregelwijzigingen, zijn er met ingang van het seizoen 2024-2025 ook enkele reglementswijzigingen. De belangrijkste wijzigingen gaan over speelgerechtigdheid. Deze wijzigingen zijn al besproken tijdens de Competitie 2.0-avonden en zijn voor dit seizoen ook opgenomen in het Reglement van Wedstrijden. Een uitgebreide uitleg rondom de nieuwe regels is te vinden op www.knkv.nl/speelgerechtigdheid. Daarnaast komen we volgende week nog met aanvullende communicatiemiddelen rondom dit onderwerp.

De overige reglementswijzigingen gaan over het Normenkader Grensoverschrijdend Gedrag, de regels voor strafoplegging, het Tuchtreglement en Topsportstatuut. Alle reglementen zijn te vinden op www.knkv.nl/regelgeving.

Vragen

Heb je een vraag over de spelregel- en/of reglementswijzigingen? Stel deze dan op deze pagina.

Foto: Frank Stollman

Gerelateerde artikelen

Van G-korfbal naar Passend Korfbal
Korfbalaanbod
Van G-korfbal naar Passend Korfbal
Binnen het KNKV zijn we voortdurend bezig om te ontwikkelen en het korfbal voor iedereen toegankelijk en nog inclusiever te maken. Een van de dingen die we daarin aanpassen is de term G-korfbal. Nog te vaak associeert men G-korfbal met gehandicapten korfbal, maar deze benaming dekt niet de lading. Daarom stappen we over naar de […]
Lees meer
24 en 25 augustus: IKF Beach Korfball World Cup (Europe) 2024
Nationale selecties
24 en 25 augustus: IKF Beach Korfball World Cup (Europe) 2024
Dit weekend is de IKF Beach Korfball World Cup (Europe) 2024. In het Belgische Temse wordt op zaterdag 24 en zondag 25 augustus gestreden om deze wereldbeker. Ook het Nederlands Beachkorfbalteam onder leiding van bondscoach Roelof Koopmans is uiteraard aanwezig tijdens dit toernooi. Nederland is als regerend wereldkampioen al zeker van plaatsing voor de World […]
Lees meer
Programma veldcompetitie najaar is definitief
Competitie
Programma veldcompetitie najaar is definitief
Het volledige programma voor de veldcompetitie voor het najaar is definitief. Het programma is vandaag naar de wedstrijdsecretariaten van alle verenigingen verzonden. Het is inmiddels ook al zichtbaar in de KNKV Wedstrijdzaken-app. Indelingen en promotie-/degradatieregelingen De actuele indelingen staan hier. De promotie- en degradatieregelingen voor de veldcompetitie worden in de week voorafgaand aan de competitiestart gepubliceerd. […]
Lees meer

Topartikelen

Ledenwerving/-behoud Trainers
KNKV komt met gratis MDT-traject voor jonge korfbaltrainers
Nationale selecties
Talent TeamNL Korfbal is Wereldkampioen!
Opleidingen Trainers Verenigingsservice
We gaan weer naar de verenigingen met Training geven: de basics