Skip to the main content

Topsportstatuut

Het bondsbestuur van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond, hierna te noemen “het KNKV”, overwegende dat:

  • Het KNKV tenminste de Sportagenda 2032, de Code Goed Sport Bestuur, de Minimale Kwaliteitseisen en de Visie Sport en Integriteit (inclusief Model van integriteit) onderschrijft alsmede de waarden van TeamNL: excelleren, respect en samen;
  • Het KNKV de Minimale Kwaliteitseisen van NOC*NSF onderschrijft en daarom ook dit topsportstatuut en een gedragen Atletenvertegenwoordiging heeft;
  • er binnen het totaalbeleid van het KNKV een te onderscheiden meerjaren topsportbeleid is;
  • er een heldere en eenduidige omschrijving is van de verdeling van bevoegdheden ten aanzien van het topsportbeleid;
  • de rechten en plichten van het KNKV en de Topsporter duidelijk zijn omschreven in een topsportovereenkomst tussen het KNKV en de Topsporter;
  • de statuten van het KNKV het bestuur de bevoegdheid verlenen om bepaalde taken aan nader te benoemen personen of commissies op te dragen;
  • een overeenkomst tussen het KNKV en de Atletenvertegenwoordiging opgesteld is met hierin samenwerkingsafspraken en beschikbare faciliteiten en middelen opgenomen;
  • een separaat reglement Atletenvertegenwoordiging opgesteld is met een verdere uitwerking van de werkwijze en -processen van de Atletenvertegenwoordiging.

besluit tot het vaststellen van onderliggend topsportstatuut.

Begrippenlijst

In dit Topsportstatuut wordt – zowel in enkelvoud als in meervoud gebruikt – verstaan onder:

  • “Atletenvertegenwoordiging” – zelfstandig adviesorgaan binnen het KNKV met als doel het zo goed mogelijk behartigen van de belangen van de Topsporters.
  • “Begeleidingsteam” – door het KNKV aangewezen experts die op verschillende gebieden de Topsporter begeleiden om de Topsporter zich verantwoord te laten ontwikkelen en optimaal te laten presteren.
  • “Bondsbestuur”- door de leden gekozen orgaan belast met dagelijks beleid van het KNKV. Het houdt toezicht op het functioneren van de Algemeen Directeur en legt verantwoording af aan de Bondsraad die de leden van het Bondsbestuur benoemt.
  • “Bondsraad” – vertegenwoordiging van leden van het KNKV belast met besluiten aangaande het voortbestaan en de organisatie van de vereniging.
  • “Algemeen Directeur” – zorgt voor de ontwikkeling en uitvoering van het beleid door het bondsbureau, vertegenwoordigt het KNKV nationaal en internationaal en legt verantwoording af aan het Bondsbestuur.
  • “Integriteitsmanager”- meldpunt binnen het KNKV met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, matchfixing, dopingovertredingen en andere integriteitsschendingen. Deze persoon ontwikkelt preventief beleid.
  • “ISR” – Het Instituut Sport Rechtspraak.
  • “Onafhankelijk aanklager” – onafhankelijk persoon die zaken voorbrengt bij de tuchtcommissie van het ISR of aangeklaagden een schikkingsvoorstel doet om dit te voorkomen.
  • “Privécoach” – niet zijnde een trainer/coach (in dienst van) van het KNKV, hieronder vallen ook de verenigingscoaches.
  • “Topsportprogramma” – het topsport- en opleidingsprogramma van het KNKV, waaraan de Topsporter deelneemt met als doel optimaal presteren op (multi-)topsportevenementen, wereldkampioenschappen, Europese Kampioenschappen en andere belangrijke internationale wedstrijden.
  • “Technisch Directeur” – de functionaris van het KNKV die verantwoordelijk is voor de sporttechnische invulling, de kwaliteit en het resultaat van het Topsportprogramma en legt verantwoording af aan de Algemeen Directeur
  • “Technische Staf” – door het KNKV aangestelde (bonds)coaches die de Technisch Directeur adviseren op het gebied van topsport-, selectie- en kwalificatiebeleid en die de Topsporters trainen, ontwikkelen en coachen in hun ontwikkeling om optimaal te kunnen presteren.
  • “Topsporter”- de sporter die voldoet aan het gestelde in artikel 2 van dit Topsportstatuut.
  • “Vertrouwenscontactpersoon”- het eerste aanspreekpunt binnen het KNKV voor vragen, meldingen, eerste opvang, doorverwijzing en/of preventie met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag in de sport. Deze persoon coördineert namens het KNKV de behandeling van een melding met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, matchfixing, dopingovertredingen en andere integriteitsschendingen.
  • “Vertrouwenspersoon“– persoon die bedoeld is voor slachtoffers, beschuldigde en andere melders die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag in de sport en hiervoor een geaccrediteerde opleiding heeft gevolgd. Deze persoon is gehouden aan vertrouwelijkheid.
Artikel 1 Betrokkenen

1.1 Bondsraad
De Bondsraad stelt het meerjarenbeleidsplan, jaarplan en begroting vast.

1.2 Bondsbestuur
Het Bondsbestuur legt het meerjarenbeleidsplan, jaarplan en begroting ter vaststelling voor aan
de Bondsraad. Het Bondsbestuur keurt het door de directie opgestelde topsportjaarplan en de topsportbegroting goed als onderdeel van het totale meerjarenbeleidsplan, het jaarplan en de begroting.

1.3 Algemeen Directeur
De Algemeen Directeur is door het Bondsbestuur gemandateerd om, binnen de kaders van het
goedgekeurde meerjarenbeleidsplan, jaarplan en begroting, uitvoering te geven aan het
(topsport)beleid en kan bevoegdheden aan derden mandateren. Verantwoording wordt afgelegd aan het Bondsbestuur. De Algemeen Directeur stelt het opleidings- en topsportprogramma vast en benoemt de Technische Staf en het Begeleidingsteam.

1.4 Technisch Directeur
a. De Technisch Directeur bereidt het, binnen de kaders van het goedgekeurde meerjarenbeleidsplan, jaarplan en begroting, opleidings- en topsportprogramma voor en geeft na goedkeuring van de Algemeen Directeur hieraan uitvoering.
b. De Technisch Directeur dient op specifieke onderwerpen, zoals vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst tussen het KNKV en Atletenvertegenwoordiging, de Atletenvertegenwoordiging te consulteren dan wel om (verzwaard) advies of instemming te vragen.
c. De Technisch Directeur doet een voordracht voor de samenstelling van de Technische Staf en het Begeleidingsteam aan de Algemeen Directeur.
d. De Technisch Directeur stelt kwalificatie-eisen en interne selectieprocedures voor internationale wedstrijden en toernooien vast. Uitzondering hierop betreffen de Olympische en Paralympische Spelen en andere (multi-)sportevenementen waarvan de uitzending verzorgd wordt door NOC*NSF.
e. De Technisch Directeur is verantwoordelijk voor het aanwijzen van de uit te zenden nationale selectie en benoemt het Begeleidingsteam voor betreffende (inter)nationale wedstrijden en toernooien. Uitzondering hierop betreffen de Olympische en Paralympische Spelen en andere (multi)-sportevenementen, waarvan de uitzending verzorgd wordt door NOC*NSF. Daarvoor wordt op voordracht van het KNKV het Begeleidingsteam door NOC*NSF aangewezen.

1.5 Technische Staf en Begeleidingsteam
a. De Technische Staf en het Begeleidingsteam worden aangesteld door de Technisch Directeur.
b. De Technische Staf en het Begeleidingsteam leggen verantwoording af aan de Technisch Directeur voor wat betreft de uitvoering van het topsportbeleid en het sporttechnisch jaarplan.
c. De (bonds)coaches hebben de dagelijkse leiding over hun trainingsgroep, verzorgen de nationale trainingen en trainingsstages en coachen bij (inter)nationale wedstrijden en toernooien.
d. Het Begeleidingsteam voert alle vormen van sportmedische, sporttechnische, sportwetenschappelijke, organisatorische, administratieve en logistieke ondersteuning van de teams en trainingsgroepen uit.
e. Indien sprake is van een Privécoach van een topsporter heeft de Privécoach (voortgangs)overleg met de Technische Directeur en/of Technische Staf over het programma en de ontwikkeling van de Topsporter.

Artikel 2 Topsporters

De groep die in dit Topsportstatuut wordt aangeduid als ‘Topsporters’ bestaat uit sporters:

  • met een topsport- of talentstatus die deelnemen aan het Topsportprogramma van het KNKV.
  • die door het KNKV geïdentificeerd zijn als talentvolle sporter maar nog niet deelnemen aan het opleidingsprogramma van de sportbond. Hieronder vallen de spelers uitkomend in TeamNL U17 en U19.
Artikel 3 Topsportprogramma

3.1 Sporttechnisch programma
Het sporttechnisch programma en de faciliteiten voor de Topsporters worden jaarlijks voor aanvang van het seizoen gecommuniceerd met de Topsporter, Technische Staf en Begeleidingsteam.

3.2 Collectieve en individuele afspraken
a. Binnen het gehele Topsportprogramma worden eisen gesteld aan gedrag, discipline, inzet en motivatie van Topsporters, Technische Staf en Begeleidingsteam.
b. De rechten en plichten van het KNKV en de Topsporter worden vastgelegd in een Topsportovereenkomst waarin zowel collectieve afspraken als individueel maatwerk als commerciële afspraken worden vastgelegd.
c. Gedragsregels van het KNKV vormen onderdeel van de topsportovereenkomst tussen het KNKV en de Topsporter en van de (arbeids)overeenkomsten met leden van de Technische Staf en het Begeleidingsteam.

3.3 Informatieplicht
Het KNKV zorgt ervoor dat de Topsporter, Technische Staf en Begeleidingsteam op de hoogte zijn van alle besluiten, ontwikkelingen en wijzigingen met betrekking tot het Topsportprogramma.

Artikel 4 Duale carrière en transitieondersteuning

Het KNKV ondersteunt en faciliteert een duale carrière. Dit betekent dat naast de opleiding tot het beroep topsporter, een combinatie gerealiseerd wordt met een passende opleiding gericht op de carrière na de topsportbeoefening, inclusief aandacht voor de (persoonlijke) ontwikkeling van de Topsporter als mens. Van het KNKV mag hierin een in alle redelijkheid te vergen inspanning worden verwacht. De verantwoordelijkheid voor daadwerkelijke persoonlijke ontwikkeling ligt bij de Topsporter. Het KNKV besteedt zorg aan de begeleiding en facilitering van transities in de topsportloopbaan, zoals in-, door- en uitstroom en beëindiging van de topsportcarrière.

Artikel 5 Integriteit

5.1 Integriteit
a. Het KNKV heeft een integriteitsbeleid opgesteld en legt hierover jaarlijks verantwoording af aan de Bondsraad.
b. Het KNKV draagt ervoor zorg dat alle Topsporters, de Technisch Directeur, leden van de Technische Staf en Begeleidingsstaf en Privécoaches via het lidmaatschap van het KNKV gebonden zijn een geldend tuchtreglement en de gelden reglementen op het gebied van Seksuele Intimidatie, Doping en Matchfixing.

5.2 Veilig sportklimaat
a. Het KNKV geeft informatie en voorlichting aan alle Topsporters, ouders van talentvolle sporters, leden van de Technische Staf en Begeleidingsteam, over een veilig topsportklimaat, en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie, en alle daarmee gepaard gaande regelgeving en procedures. De Topsporter, leden van de Technische Staf en Begeleidingsteam en Privé coaches zijn verplicht om deze informatie/voorlichting (aantoonbaar) tot zich te nemen.
b. Het KNKV spant zich tot het uiterste in om een veilig en verantwoord topsportklimaat voor alle Topsporters, Technische Staf en Begeleidingsstaf te realiseren en te blijven monitoren en heeft oog voor het welzijn van alle betrokkenen.
c. Het KNKV vraagt de Technisch Directeur, leden van de Technische Staf en Begeleidingsteam en/of Privécoaches tenminste iedere drie jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen aan de Bond.
d. Het KNKV is verplicht een Vertrouwenscontactpersoon, Vertrouwenspersoon, een integriteitsmanager en een onafhankelijk aanklager aan te wijzen, bij wie Topsporters en leden van de Technische Staf en het Begeleidingsteam terecht kunnen in geval van onder andere seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. De contactgegevens van de vertrouwenscontactpersoon worden met hen gedeeld en op de website van de Bond geplaatst, evenals de mogelijkheid zich te wenden tot Centrum Veilige Sport Nederland.
e. Het ISR neemt de rol van openbaar aanklager voor seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag op zich.
f. Het KNKV is voor seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag aangesloten bij het ISR.

5.3 Anti-doping
a. Het KNKV geeft informatie en voorlichting aan alle Topsporters, ouders van talentvolle sporters, leden van de Technische Staf en Begeleidingsteam, over het tegengaan van dopinggebruik en alle daarmee gepaard gaande regelgeving en procedures. De Topsporter, leden van de Technische Staf en Begeleidingsteam en Privé coaches zijn verplicht om deze informatie/voorlichting (aantoonbaar) tot zich te nemen.
b. Het KNKV hanteert het Nationaal Dopingreglement van de Dopingautoriteit en is voor dopingzaken aangesloten bij het ISR.

5.4 Matchfixing
Het KNKV geeft informatie en voorlichting aan alle Topsporters, de ouders van talentvolle sporters, Technische Staf en Begeleidingsteam over het tegengaan van matchfixing en alle daarmee gepaard gaande regelgeving en procedures. De Topsporter, Technische Staf en Begeleidingsteam is/zijn verplicht om deze informatie/voorlichting (aantoonbaar) tot zich te nemen. Het KNKV is voor matchfixingzaken aangesloten bij het ISR.

5.5 Medische begeleiding
De (para)medische staf van het KNKV handelt integer en conform de voor de beroepsgroep geldende richtlijnen en gedragsregels. Aanvullend hierop is specifiek voor topsportartsen de Richtlijnen Medisch Handelen in de Topsport van toepassing, het KNKV onderschrijft deze richtlijnen.

Artikel 6 Atletenvertegenwoordiging

6.1 Positie en doel
a. De Atletenvertegenwoordiging is een zelfstandig adviesorgaan binnen het KNKV, ingesteld door het bestuur van het KNKV op basis van artikel 12 lid 4.b. van de statuten van het KNKV.
b. De Atletenvertegenwoordiging heeft als centraal doel het zo goed mogelijk behartigen van de belangen van de Topsporters onder meer door het (mee)ontwikkelen en continu verbeteren van topsportbeleid en voorzieningen van het KNKV vanuit het gezichtspunt en de belangen van de Topsporters.
c. De wederzijdse rechten en plichten zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen het KNKV en de Atletenvertegenwoordiging. Hierin zijn de onderwerpen opgenomen waarop de Atletenvertegenwoordiging advies of instemming moet geven, evenals samenwerkingsafspraken en beschikbare faciliteiten en middelen.
d. De samenwerkingsovereenkomst is ondertekend door een tekenbevoegde vertegenwoordiger van het KNKV en de voorzitter van de Atletenvertegenwoordiging.
e. De Atletenvertegenwoordiging heeft een Reglement Atletenvertegenwoordiging opgesteld waarin de werkafspraken, werkwijze en werkprocessen uitgeschreven staan.

6.2 Samenstelling
a. Het KNKV heeft een gedragen Atletenvertegenwoordiging met hierin vertegenwoordiging van minimaal drie Topsporters.
b. Als lid van de Atletenvertegenwoordiging komen in aanmerking de sporters beschreven in artikel 2 dan wel de sporters die tot twee kalenderjaren voorafgaand aan het moment van beschikbaarstelling voor de Atletenvertegenwoordiging op deze wijze geregistreerd zijn geweest bij het KNKV.
c. Voor maximaal twee leden van de Atletenvertegenwoordiging kan een uitzondering worden gemaakt op artikel 6.2.b.

6.3 Zittingsduur en rooster van aftreden
a. Een lid wordt gekozen voor een zittingsduur van maximaal drie jaar en kan aansluitend maximaal eenmaal worden herkozen.
b. Bij tussentijdse vacatures kunnen kandidaten onder voorbehoud van goedkeuring door de meerderheid van de Atletenvertegenwoordiging volwaardig lid worden tot de eerstvolgende verkiezingen. De kandidaat treedt daarmee in zijn eerste termijn.
c. De Atletenvertegenwoordiging draagt zorg voor een rooster van aftreden waarbij de continuïteit van de Atletenvertegenwoordiging zo goed mogelijk geborgd wordt.

Artikel 7 Klachten en geschillen

a. Klachten betreffende de Technische Staf en/of het Begeleidingsteam dienen te worden voorgelegd aan de Technisch Directeur.
b. Klachten betreffende de Technisch Directeur dienen te worden voorgelegd aan de Algemeen Directeur.
c. Klachten betreffende de Algemeen Directeur dienen te worden voorgelegd aan het Bondsbestuur
d. Meldingen over mogelijk ongewenst gedrag of andere schendingen van reglementen en/of Tuchtregels door de Technisch Directeur, leden van de Technische Staf en/of het Begeleidingsteam en Privécoaches, kunnen conform de geldende reglementen direct aan de Algemeen Directeur worden gedaan, en/of via de Vertrouwenspersoon, de Vertrouwenscontactpersoon, de integriteitsmanager of het Centrum Veilige Sport Nederland.
e. Voor de samenstelling en uitzending van nationale teams geldt omwille van de snelle afhandeling een separate bezwaarprocedure, ten behoeve van de toetsing van de juiste toepassing van de selectie-eisen en interne selectieprocedures, die onderdeel uitmaakt van de kwalificatie-eisen en procedures internationale toernooien.
f. Voor een correcte melding en afhandeling van klachten, bezwaren en geschillen is een afzonderlijke regeling opgesteld, <link invoegen>.
g. De specifieke geschillenregeling voor Atletenvertegenwoordiging en Bond is opgenomen in de Samenwerkingsovereenkomst tussen Bond en Atletenvertegenwoordiging.