Korfballers leren korfballen door het korfbalspel te spelen. Ben jij een trainer die zich wil ontwikkelen en ben je nieuwsgierig hoe jij spelers het beste kan trainen of coachen? Schrijf je dan in voor de deze opleiding. De basis van de opleiding zijn de onderwerpen Training geven, Coachen, Korfbalkennis, Sportklimaat en Persoonlijke groei.
Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan de korfbalacties, de didactiek en de kernkwaliteiten van de trainer. Je maakt een ontwikkelplan en wordt begeleid door je praktijkbegeleider en docent. Er wordt gewerkt met oefengroepen, beeldmateriaal en er is ruimte voor het geven van feedback aan medecursisten. Alle opdrachten voer je uit binnen je eigen praktijkomgeving, het team wat jij traint. Als deelnemer van de KT2 krijg je tijdens de opleiding toegang tot de omgeving van Spelenderwijs Verbeteren. Hierin kun je oefenstof zoeken die past bij jouw groep. Alle opdrachten werk je uit binnen Team TV.
De opleiding bestaat uit vier fases:
- In fase 1 staan de korfbalacties centraal
- In fase 2 gaat men aan de slag met het 4L-model en de 4 inzichten van trainerschap
- In fase 3 een verdieping op de onderwerpen Kenmerken van de korfballers en Sportklimaat
- In fase 4 staan het ontwikkelplan en evaluatie centraal
Lesmateriaal
- Boek: Korfbal spelen is Korfbal leren (Lof & Vlietstra);
- Gebruik Spelenderwijs Verbeteren en Team TV.
- De cursist krijgt een jaar lang de beschikking over de applicatie van Spelenderwijs Verbeteren. Deze applicatie kan de trainers ondersteunen tijdens de opleiding om te komen tot nieuwe inzichten. Er worden praktische voorbeelden gegeven die aansluiten op de visie van het KNKV over de korfbalbedoelingen.
Opleidingsduur
Tijdens het ontwikkeltraject bezoekt de cursist drie praktijkbijeenkomsten. (fases 1 t/m 3). Daarna rond de cursist dit traject af (fase 4).
Tussen iedere bijeenkomst zit minimaal zes weken. In de tussenliggende periode ga je de opgedane kennis in praktijk brengen binnen je (eigen) team. Dit doe je onder begeleiding van een (zelf gekozen) praktijkbegeleider. Meer informatie over de praktijkbegeleider vind je hier. De handleiding voor de praktijkbegeleider vind je hier.
Start en toelating
Om een cursus te kunnen starten is het minimale aantal cursisten acht (maximaal 12). De cursus vind plaats bij de vereniging. Lees hier de richtlijnen waaraan je als vereniging moet voldoen. Deelnemers kunnen starten als ze zelfstandig of als assistent een team trainen (breedte- of wedstrijdkorfbal), ze een praktijkbegeleider hebben, ze in het bezit zijn van een geldige VOG welke geregistreerd is in Sportlink Club en lid zijn van het KNKV. Ook is het in bezit zijn (of behalen tijdens de opleiding) van het spelregelenbewijs een verplichting. De adviesleeftijd om te kunnen starten met de KT2-opleiding is 16 jaar, maar een gemotiveerde 15-jarige kan in overleg deelnemen.
Het examen (PvB) bestaat uit de beoordeling door de docent van alle opdrachten. Wanneer al deze opdrachten als voldoende worden beoordeeld, en ontvangt het certificaat Korfbaltrainer 2. Dit certificaat geeft recht de opleiding Korfbaltrainer 3 (KT3) te volgen.
Toetsing
Een kandidaat ontvangt het diploma Korfbaltrainer 2 als de onderstaande twee PVB’s volgens de richtlijnen en de norm voor slagen zijn afgelegd:
Het Toetsplan KT2 vind je hier.
Kosten
€62,50
Automatische herkansing
Nee