Skip to the main content

KNKV Onderscheidingen

Als KNKV kennen we een onderscheidingsregeling; een besluit van het bondsbestuur waardoor op verschillende manieren via een onderscheiding of erkenning waardering kan worden uitgesproken naar een persoon die zich als (kader)lid voor de korfbalsport en/of het KNKV op de een of andere manier verdienstelijk heeft gemaakt. De mate waarin iemand zich in zijn of haar activiteiten voor het korfbal heeft onderscheiden, bepaalt mede welke onderscheiding wordt toegekend. Naast de bestaande onderscheidingen bestaat ook de mogelijkheid om een erkenning te krijgen voor een langdurig lidmaatschap van het KNKV.

Aanvragen KNKV-onderscheiding

Voor het aanvragen van een KNKV-onderscheiding kan gebruik worden gemaakt van het digitale aanvraagformulier KNKV-onderscheiding. Aanvraagformulieren voor onderscheidingen moeten uiterlijk 6 weken vooraf aan de uitreikingdatum worden ingediend.

Criteria KNKV-onderscheidingen

Er zijn een aantal criteria die een rol spelen bij het aanvragen en toekennen van een KNKV-onderscheiding als ook welke KNKV-onderscheidingen er zijn. Dit betreft:

  • Onderscheidingen worden alleen toegekend als betrokkene nog actief in functie is dan wel afscheid neemt;
  • De wijze, waarop invulling is gegeven aan functie(s), wordt meegewogen;
  • De zwaarte van de uitgeoefende functie(s) wordt meegewogen;
  • Door omstandigheden kan een vrijwilliger genoodzaakt zijn om zijn/haar functie(s) binnen een vereniging of het verbond tijdelijk te onderbreken. In dat geval blijft een onderbreking van maximaal vier jaren buiten beschouwing en blijft een in de eerdere periode opgebouwde staat van dienst meetellen in de beoordeling;
  • Het is een pre wanneer een persoon meerdere functies heeft bekleed gedurende één of meerdere periode(s);
  • Om in aanmerking te komen voor een officialspeld, dient men actief te zijn (geweest) in de functie van official, zoals o.a. scheidsrechter, beoordelaar of juryvoorzitter. Alle officialfuncties kunnen ook meetellen voor de reguliere onderscheidingen indien men alle mogelijke officialspelden al heeft gekregen;
  • Een tuchtrechtelijke veroordeling heeft – afhankelijk van de aard van de strafbare feiten en de periode waarin dit plaatsvond – invloed op de beoordeling.
Welke onderscheidingen kent het KNKV?

Hieronder staat een overzicht van welke onderscheidingen er zijn met een korte toelichting over de aard van de onderscheiding.

Algemene onderscheidingen:

Ereteken
Het Ereteken is de meest algemene onderscheiding en wordt toegekend aan personen, die zich door hun inzet verdienstelijk hebben gemaakt voor het KNKV. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan:

  • Kaderleden, die 20 jaar of langer actief een combinatie van KNKV-functies hebben uitgeoefend
  • Bestuursleden, die 5 jaar of langer een functie hebben ingevuld, waarop de code Goed Sportbestuur van toepassing is.

Lidmaatschap van verdienste
Het Lidmaatschap van Verdienste wordt toegekend aan personen, die zich hebben ingezet om vorm en inhoud te geven aan het KNKV in al haar facetten. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan:

  • Kaderleden, die 25 jaar of langer actief een combinatie van KNKV-functies hebben uitgeoefend
  • Bestuursleden, die 7 jaar of langer een functie hebben ingevuld, waarop de code Goed Sportbestuur van toepassing is.

Erelidmaatschap
Het Erelidmaatschap wordt toegekend aan personen, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verdere ontwikkeling van de sport, dan wel bij de organisatie van het KNKV. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan:

  • Kaderleden, die 30 jaar of langer actief een combinatie van KNKV-functies hebben uitgeoefend
  • Bestuursleden, die 9 jaar of langer een functie hebben ingevuld, waarop de code Goed Sportbestuur van toepassing is.

Erevoorzitterschap/erebestuurder
Het erevoorzitterschap of erebestuurder wordt toegekend aan een voorzitter of bestuurder van het KNKV, die bij zijn activiteiten kan terugzien op een grote en bijzondere inzet voor het korfbal en het KNKV gedurende een periode die vergelijkbaar is met het erelidmaatschap.

Bronzen verbondsspeld
De bronzen verbondsspeld is een algemene onderscheiding, die wordt toegekend aan personen, die zich 5 jaar of langer hebben ingezet voor het KNKV.

Zilveren verbondsspeld
De zilveren verbondsspeld is een algemene onderscheiding, die wordt toegekend aan personen, die zich 10 jaar of langer hebben ingezet voor het KNKV.

Gouden verbondsspeld
De gouden verbondsspeld is een algemene onderscheiding, die wordt toegekend aan personen, die zich 15 jaar of langer hebben ingezet voor het KNKV.

Onderscheidingen voor officials:

Bronzen officialspeld
De bronzen officialspeld wordt toegekend aan personen, die zich gedurende 5 jaar of langer tijdens 200 wedstrijden of meer hebben ingezet als official voor het KNKV.

Zilveren officialspeld
De zilveren officialspeld wordt toegekend aan personen, die zich gedurende 10 jaar of langer tijdens 400 wedstrijden of meer hebben ingezet als official voor het KNKV.

Gouden officialspeld
De gouden officialspeld wordt toegekend aan personen, die zich gedurende 15 jaar of langer tijdens 600 wedstrijden of meer hebben ingezet als official voor het KNKV.

Onderscheidingen voor internationals:

Verbondsridder
De Verbondsridder wordt toegekend aan spelers, speelsters of officials met een bijzondere staat van dienst, die gedurende een langere periode internationaal voor het KNKV zijn uitgekomen dan wel 50 interlands of meer op het hoogste niveau actief zijn geweest.

Medailles en erebekers:

Broekhuysenmedaille
De Broekhuysenmedaille wordt toegekend aan personen, die voor het KNKV bijzondere verdiensten hebben gehad op organisatorisch gebied.

Heijboermedaille
De Heijboermedaille wordt toegekend aan personen, die bijzondere verdiensten hebben gehad voor de ontwikkeling van het korfbalspel.

Wilson-erebeker
De Wilson-erebeker wordt toegekend aan een persoon of personen, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de korfbalsport en/of het KNKV. Het betreft bij deze onderscheiding een activiteit, die minder een continuïteit vertoont dan de eerdergenoemde onderscheidingen.

Jack van Driel propagandaprijs
De Jack van Driel propagandaprijs wordt toegekend aan de regio, die de meeste ledenwinst in een seizoen heeft geboekt.

De stappen na de aanvraag

Zodra een aanvraag voor een KNKV-onderscheiding door het KNKV is ontvangen, wordt gekeken of de betreffende persoon hiervoor in aanmerking komt. De aanvrager ontvangt altijd bericht van het besluit:

  • Indien de aanvraag niet wordt gehonoreerd, geven wij daarover een toelichting in onze reactie.
  • Wordt de aanvraag wel gehonoreerd, dan volgt hierover bericht met enkele praktische zaken. Hierin wordt ook aangegeven wat er mogelijk is rondom de uitreiking van een onderscheiding.
Erkenning langdurig lidmaatschap KNKV

Het KNKV kent ook erkenningen voor een langdurig lidmaatschap voor leden van het KNKV, te weten voor een 25, 50 of 75-jarig lidmaatschap bij het KNKV. In deze periode dient de betrokkene lid te zijn geweest bij een of meerdere verenigingen, die zijn aangesloten bij het KNKV, als ook te zijn opgegeven als lid bij het KNKV. Het aanvragen van deze erkenningen kan via dit formulier.

Tot slot

Wij hopen dat wij je met deze informatie op weg hebben geholpen bij het aanvragen van KNKV-onderscheidingen. Iedere individuele aanvraag wordt serieus gewogen en beslissingen zijn en blijven maatwerk.