Het is voor verenigingen belangrijk om ‘over hun eigen grenzen’ heen te kijken. Samenwerken met externe partners kan de vereniging veel nieuwe inzichten en kansen opleveren. Door deze kansen op te pakken kan de vereniging zich verder ontwikkelen.
Denk bijvoorbeeld aan het huisvesten van een BSO (Buitenschoolse Opvang) op je accommodatie. Kinderen leren de accommodatie kennen en je krijgt de mogelijkheid om je sport aan te bieden. Ouders komen hun kinderen ophalen en maken zo ook kennis met je vereniging.
Een ander voorbeeld is de samenwerking met de zorg, bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Hij of zij kan voorlichtingsavonden geven over blessurepreventie. Daar staat tegenover dat de therapeut met zijn klanten gebruik kan maken van bepaalde faciliteiten waarover de vereniging beschikt zoals bijv. een krachthonk.
Buurtbewoners weten op deze manier van jouw bestaan als vereniging af en leren de vereniging kennen. Dit leidt tot een grotere zichtbaarheid en een vaste plek binnen de wijk, dorp of stad.
Gemeente
Van groot belang is de relatie en de samenwerking met de gemeente. Veel gemeenten hebben clubkadercoaches (voorheen combinatiefunctionarissen) in dienst die bij jouw vereniging ingezet kunnen worden om handen en voeten te geven aan sportstimulering en kunnen de vereniging ondersteunen bij onder andere beleidszaken, ledenwerving en –behoud tot het geven van korfballessen op school.
Als je denkt aan gemeenten dan denk je ook aan sportservicebureaus. Ook deze instanties kunnen veel voor de vereniging betekenen als het gaat om advisering en ondersteuning maar ook voor sportgenerieke cursussen kun je bij hen terecht.
Voor financiering van deze trajecten biedt het sportakkoord veel mogelijkheden.
Best practice
Meer informatie en vragen
Op de site van clubbase vind je meer over de kansen en inzichten die in de open vereniging gedachte zijn uitgewerkt. Heb je vragen of wil je advies? Neem dan contact op met de verenigingsadviseur.